RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović i Ferguson se složili oko neophodnosti primjene odluke Ustavnoga suda u "predmetu Ljubić"

Napisano 20.02.2018. 23:29

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović sastao se s veleposlanikom Velike Britanije u BiH Edwardom Fergusonom, a razgovarali su o stanju reformi u Bosni i Hercegovini s naglaskom na euroatlantske procese.

Složili su se o neophodnosti primjene odluke Ustavnoga suda BiH u „predmetu Ljubić“, kao i odluka Europskog suda za ljudska prava.

Ocijenili su da je čin skore predaje upitnika visokom izaslanstvu EU veliko postignuće za Bosnu i Hercegovinu, te najbolji dokaz protiv svih vidova skepticizma. To je još jedna potvrda da BiH ima funkcionalan mehanizam koordinacije u pitanjima EU, koji može udovoljiti svim daljnjim zahtjevima europskog puta.

Kada je u pitanju NATO, ocijenjeno je potrebnim dodatno intenzivirati angažman diplomatskih predstavništava BiH u europskim središtima, kako bi se proširio postojeći konsenzus oko dodjele akcionog plana za članstvo (MAP) na predstojećem travanjskom ministarskom sastanku u Bruxellesu.

Predsjedavajući Čović je informirao veleposlanika Fergusona i o aktivnostima na planu izmjena Izbornog zakona, osobito u dijelu koji se tiče izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i članova Predsjedništva BiH. Ocijenio je neophodnim prevazići postojeće razlike u pregovorima i težiti rješenjima koja dosljedno implementiraju načelo legitimnog predstavljanja, a da istovremeno zadovoljavaju principe presuda Europskog suda za ljudska prava.

Također je iskazao punu opredijeljenost za donošenje sveobuhvatnih i uključivih rješenja koja jačaju ustavnost i vladavinu prava u BiH, te ujedno približavaju zemlju zajednici europskih obitelji, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi