RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: Merkel želi da najmalobrojniji narod bira svoje predstavnike u skladu s Ustavom BiH

Napisano 10.05.2018. 22:10

Članovi Predsjedništva BiH sinoć su u Berlinu razgovarali s kancelarkom Njemačke Angelom Merkel o pitanjima i problemima u Bosni i Hercegovini. Nakon sastanka video porukom javnosti se obratio Dragan Čović.

Razgovarali smo o bilateralnom odnosu Njemačke i BiH s jedne strane, a naravno i o okvirnoj političkoj situaciji u BiH, primarno o onome što je važno na euroatlantskom putu BiH - rekao je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, prenosi Avaz. 

Dodao je da su razgovarali i o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te izbornom zakonodavstvu.  

- Razgovarali smo o predstojećim izboima u 10. mjesecu. Mislim da smo ostavili jednu korektnu sliku da činimo sve da stabiliziramo odnose u BiH, kako ne bi bila kriza koju mnogi predviđaju zato što nismo na vrijeme promijenili Izborni zakon i tu je kancelarka Merkel objasnila suradnicima i bila na neki način podrška da se pronađe rješenje da najmalobrojniji narod može birati svoje predstavnike u skladu s Ustavom BiH i Odlukom Ustavnog suda - dodao je Čović.  

- Vjerujem da će članovi Predsjedništva imati još razgovora s kancelarkom i njezinim suradnicima na traženo rješenja, posebno na ubrzanju našeg euroatlantskog puta, jer smo i zamolili da nam pomognu da kandidatski status dođe što prije, jer bi nas on trebao ohrabriti da i unutarnje reforme ubrzamo - zaključio je Čović.

Na kraju je trosatni sastanak ocijenio korisnim, uz napomenu da su članovi Predsjedništva imali priliku iznijeti i različite poglede, ali da su u biti imali jedinstven stav.


Nema komentara

Anketa

Ustavi