RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović: Mi odlučujemo o tome kakva će nam biti BiH

Napisano 26.12.2017. 23:33

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je, osvrnuvši se na rad Predsjedništva u ovoj godini, da pred ovom institucijom nema nijedan nezavršen posao, ali da su članovi Predsjedništva, u kontekstu političkog tona i retorike tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, bili daleko od onoga što je potrebno BiH.

- Utjecaj tri člana Predsjedništva u političkom životu BiH je bitan i ako na pravi način ne šaljemo zajedničke poruke, onda imamo stanje kakvo danas imamo. S te strane apsolutno nikako ne možemo biti zadovoljni - rekao je Čović novinarima u Sarajevu. Govoreći o radu Parlamentarne skupštine podsjetio je da parlamentarne većine nema već godinama te da je vođena borba za svaku novu sjednicu i svaku novu točku dnevnog reda, kao i za način na koji se mogu okupiti zastupnici da bi podržali neku ideju.

Za Vijeća ministara kazao je da je "nešto pokušavalo uraditi", ali je to, u pogledu reformi, bilo daleko od onoga što je bilo potrebno. Komentirajući dešavanja u protekloj godini u BiH ocijenio je da je bilo mnogo iskušenja, ali i da nas to očekuje i iduće godine.

- Ono što je najvažnije, sve je u našim rukama, i s te strane uvjeren sam da će biti malo više mudrosti. Svi oni koji vole BiH i koji se vole "busati u prsa" kroz određene vidove patriotizma ili rodoljublja, koje vežu za BiH, to mogu na praktičan način pokazati - poručio je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Naglasio je da moraju biti riješena pitanja preostala u ovoj godini, kao što su pitanje Izbornog zakona, usvajanje proračuna te mnogi drugi reformski zakoni, što bi bio preduvjet da se početkom svibnja krene s korektnijom izbornom kampanjom koja neće biti kopija onoga što je rađeno posljednjih 5-6 mjeseci. - Izbori će biti, to je sasvim izvjesno, a kako ćemo organizirati i implementirati izborne rezultate, to je, opet, do nas i ovisi o tome šta želimo od BiH - smatra Čović.

Kako je rekao, on je bio zagovornik ideje da se do kraja godine predaju odgovori na pitanja iz Upitnika Europske komisije, čime bi BiH ispunila sve uvjete za kandidatski status, kao i da je bio uvjeren da će biti aktiviran i Akcijski plan za članstvo BiH u NATO (MAP).

- Evidentno je da svi ne mislimo isto te su iz BiH otišla tri totalno različita stava, a tako je, vidimo, i u očima onih koji s trebali donositi odluke oko nas. Pojavile su se određene rezerve - upozorio je. Međutim, izrazio je uvjerenje da, ukoliko postoji volja, tijekom prva dva mjeseca 2018. postoje šanse da se nadoknadi sve ono što je prethodno bilo propušteno. Osvrnuo se i na prijedlog američkog kongresmena i nekadašnjeg gradonačelnika Daytona Michaela R. Turnera za potpisivanje Daytona 2, kazavši da ne zna da li će biti Daytona 2 ili 3, ali da smatra da "mi odlučujemo o tome kakva će nam biti BiH".

- Budemo li se vezali za potrebe svijeta, doživjet ćemo sudbinu mnogih koji danas traže na različite načine svoju sigurnost u odlukama Vijeća sigurnosti ili skupštine Ujedinjenih nacija - kazao je, izrazivši uvjerenje da je BiH daleko iznad te faze.


Nema komentara

Anketa

Ustavi