RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović poručio Lagumdžiji: Ne pravite cirkus, ne možete ignorirati volju jednog naroda, blokirat ćemo državu

Napisano 15.12.2010. 09:31

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u izjavi za "Dnevni avaz" upozorio je lidera SDP-a Zlatka Lagumdžiju da ne pokušava iz vlasti istisnuti dva HDZ-a u BiH, jer će se suočiti sa žestokim blokadama!

Čović je to kazao nakon susreta koji je s liderom SDP-a BiH imao u ponedjeljak, kada je konstatirano apsolutno neslaganje o tome tko će biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

- Ključ je u tome da Lagumdžija i dalje želi biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Mi i dalje mislimo da nema nikakvog osnova za takav izlet, koji će značiti da i dalje nema vlasti. Baš kao i pokušaj da se iz vlasti isključe dva HDZ-a. To može biti velika šteta za BiH, a u konačnici i za SDP. Takvo nešto ne može se realizirati. Jasno, ako se to pokuša, mi ćemo koristiti sve institucionalne mogućnosti da to spriječimo - kaže Čović za "Avaz".

Na pitanje koje su to "institucionalne mogućnosti", Čović dodaje da je Lagumdžiji jasno ukazao na sve probleme koje bi mogao imati "ako bi pokušao raditi bez HDZ-ova".

- Jasno sam mu rekao da je to blokada vlasti. To bi predstavljalo jedan cirkus koji neće dati nikakav rezultat. Tako bismo došli u mnogo gore stanje nego što smo imali u ove posljednje četiri godine. Ne može se ignorirati volja jednog, drugog ili trećeg naroda, pa ni Hrvata - kaže Čović.

On vjeruje kako postoji dovoljno pameti da se u takve egzibicije ne ulazi.

- Nema tu više programske ili matematičke priče, sve se svelo na to da Lagumdžija želi biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Rekao sam mu da bi to, budući da su dobili člana Predsjedništva BiH na način kako su ga dobili, bilo previše i da, jednostavno, nemamo mogućnosti za taj ustupak - ističe Čović.

Jedini ustupak koji može napraviti, kaže Čović, jeste taj da on osobno neće biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ali to mjesto mora pripasti HDZ-u BiH. Ako je, navodi on, nekome stvarno cilj da blokira sve u BiH, onda je na dobrom putu da to uradi.

Prema Čoviću, blokade u BiH su logične ako se bude krenulo putem isključenja dva HDZ-a iz vlasti. On smatra da se vlast na sličnom konceptu mora formirati na svimrazinama. Loše je, napominje, što se približavamo Novoj godini i što će se cijeli proces, najvjerojatnije, odgoditi za polovicu veljače.

- Dogovor dva HDZ-a je čvrst. Prošlog tjedna smo razgovarali i dogovorili sve nijanse. Mi smo preozbiljni da bismo ulazili u bilo kakve druge kombinacije. Mi smo volja jednog naroda i želimo da ta volja bude prepoznata u implementaciji izbornog rezultata - naglasio  je Čović.

- Prema meni, racionalno je razmišljati na tragu mog razgovora s liderom SBB BiH Fahrudinom Radončićem. Dakle, da jednostavno ispred sebe stavimo pravila što želimo uraditi i da testiramo možemo li to zajedno uraditi. To je pravi put. Moramo uvažavati volju glasača i kroz nju tražiti dogovor - rekao je Čović Dnevnom avazu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi