RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović s Dodikom: Izetbegović je prekršio Ustav i zloupotrijebio ovlasti

Napisano 14.03.2017. 23:17

Ako Bosna i Hercegovina želi kandidatski status za članstvo u Europsku uniju, mora se mnogo intenzivnije raditi na realizaciji Reformske agende - ocijenio je danas hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZBiH Dragan Čović, ističući kako je uvjeren da neće biti prijevremenih izbora i da se mora naći model kako djelovati do izbora 2018. godine.

On je u izjavi novinarima danas u Banjoj Luci, nakon sastanka s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom, rekao da postoji zastoj u funkcioniranju i odnosima na razini BiH te da izvršna i zakonodavna vlast nemaju sadržaja.

-Ukoliko želimo do kraja godine kandidatski status, moramo mnogo brže provoditi stvari, ''otkočiti'' upitnik Europske komisije i druga pitanja - poručio je Čović.

Ponovio je da prilikom odlučivanja u Predsjedništvu BiH mora postojati konsenzus, jer je sve drugo izigravanje povjerenja.

Čović je potez bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, nazvao "kršenjem Ustava BiH i zlouporabom ovlasti, jer za to nisu postojale neophodne odluke nadležnih bh. institucija".

Kada su u pitanju odnosi SDA i HDZ, u kontekstu krize odnosa u BiH, posljednji 20-ak dana koji se vežu da reviziju presude, naveo je da se mora razgovarati te da je potrebno narednih dana sjesti kako bi se vidjelo kako dalje, jer je sve što se dešavalo izazvano veliko nepovjerenje i bit će teško, kaže, nastaviti s povjerenjem dalje.

Tvrdi i da su lidera SDA Bakira Izetbegovića upozoravali da razmisli u vezi s revizijom presudom, kada se saznalo za sve detalje, jer će izazvati krizu, ali da se, nažalost, do toga došlo.

-Moramo sjestiti i vidjeti kako dalje, jer vlast mora funkcionirati, a izbori su tek u listopadu sljedeće godine... - dodao je Dragan Čović istučući da će sljedeće  dana sjestiti trojica članova Predsjendištva BiH i sagledati kako prevazići ovu situaciju.

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da kršenje Ustava traži i krivičnu odgovornost.

-Bakir Izetbegović je izgubio svoj kapital, nestalo mu je međunarodne podrške, te je potrebno da se stvari rješavaju u BiH, vraćanjem na izborni "Dayton", a degradacije moraju biti ispravljenje - tvrdi Dodik, naglasivši da BiH, "čak i ako se raspradne, ne smije da uđe u nasilje".

Zato, ističe, najbolje je da se razgovara, bez nametanja stavova samo jedne strane.

Kada je u pitanju Reformska agenda, kazao je da je RS ispunila sve potrebe obaveze, ali to moraju uraditi FBiH i državnu razinu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi