RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović u emisiji Otvoreno: HDZ BiH dogovor Kosor- Milanović smatra nečim pozitivnim

Napisano 27.05.2010. 09:10
 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović gostovao je u sinoćnjoj emisiji „Otvoreno“ u HRT-a. S Čovićem je razgovarao je voditelj emisije „Otvoreno“ gosp. Mislav Togonal.

Na početku emisije emitiran  je prilog u kojem je pr ikazana Čovićeva izjava prilikom susreta s predsjednikom SDP- Zoranom Milanovićem kada je kazao da se ne ismijava pravo glasa Hrvata iz BiH, da im se omogućava glasovanje, a onda na tehnički način, praktično ukida tim što se određuje da se može glasati samo u veleposlanstvima i konzularnim predstavništvima, te izjava data nakon sporazuma Kosor Milanović, kada je Čović rekao kako je tim sporazumom poslana pozitivna poruka

Čović je, komentirajući svoje izjave prije i nakon potpisivanja sporazuma Kosor Milanović  kazao kako je HDZ BiH svjestan pozicije Republike Hrvatske i njezinog europskog puta i svjestan kako je nađen jedan kompromis: „Ako se Ustav Republike Hrvatske morao promijeniti, odnosno ako će se morati promijeniti dvotrećinskom većinom, onda taj kompromis mora postojati. Ono što smo željeli izbjeći pod svaku cijenu  je da ponovno Hrvati BiH budu optuženi ili da se stvori jedan mit o Hrvatima u BiH kao svemu negativnom što se može dogoditi Republici Hrvatskoj. S te strane, HDZ BiH ovaj dogovor smatra nečim pozitivnim. Naravno, bilo bi mnogo bolje da je on napravljen u drugačijim okvirima, kazao je Čović te dodao.


-Što se tiče fiksne kvote od tri zastupnika, ona može zadovoljiti naše potrebe. Mi možemo imati, na primjer, 15 zastupnika u Hrvatskom saboru, no ako oni nemaju mogućnosti da na pravi način predstave naša stajališta iz XI. izborne jedinice, onda nam je sasvim svejedno radi li se o tri, pet ili sedam zastupnika. Sada ih imamo pet, pa vidimo koliki je učinak njihovog rada realno. Ali ono što je pravo pitanje jeste pitanje mogućnosti da svaki glasač koji to želi da ostvari svoje glasačko pravo. I to su ova diplomatsko – konzularna predstavništva. To doživljavam na drugi način – nitko nije spomenuo brojku četiri. Ovdje se govori o diplomatsko – konzularnim predstavništvima. Imate konzularne dane, odnosno, možete odrediti u bilo kojemu mjestu u BiH konzularne dane. Morate omogućiti svakom glasaču da ostvari svoje pravo da glasuje. Neprihvatljivo je da bilo koga spriječite zbog tehničkih uvjeta da stoji u redovima ili da mu oduzmete to pravo. Ako ste već dali to pravo onda ga treba konzumirati do kraja. Siguran sam da, kako to više neće biti ustavno pitanje, da će se takva jedna mogućnost naći kroz odluku Vlade Republike Hrvatske, jer ona prije svega ide u prilog  legalnosti i legitimnosti čitavog procesa, izbjegavanja bilo kakvih gužvi, podmetanja na izborima, jer je i to redovito bila tema: npr. glasuju dva puta, glasuju mrtvi itd. Znači, ako želimo uistinu ostvariti mogućnost  da 200.000 ljudi glasuje onda ćemo naći tehnička rješenja kako to napraviti. Mi smo toliko dali za Republiku Hrvatsku, za njezinu neovisnost, da nemamo pravo sada stati na njezinom putu u Europsku uniju“., kazao je Čović u emisiji Otvoreno HRT-a

On je rekao kako se Bosna i Hercegovina doživljava kao strateški partner Republici Hrvatskoj, a ne više kao jedno područje gdje Hrvatska ima potrebu da o nekome skrbi i da nekom pomaže.


„Ustavne promjene su mnogo značajnije za hrvatski narod u BiH od ustavnih promjena u Republici Hrvatskoj. Ako hrvatski narod u BiH ostvari svoju istinsku ustavnu jednakopravnost mi smo riješili sve probleme hrvatskog naroda i budućnost BiH. Ustavne promjene u BiH su realnost. Bez ustavnih promjena BiH je neupravljiva država. Što se tiče hrvatskog nacionalnog bića u BiH, danas imamo oko 21 stranku s hrvatskim predznakom na pola milijuna ljudi. Jasno je da je to previše. Mi smo uvjereni kako će na predstojećim Općim izborima 2010. Hrvatska demokratska zajednica BiH dobiti dva puta više glasova nego sve druge hrvatske stranke zajedno. To već sada pokazuju relevantna istraživanja. Zato HDZ BiH i jeste stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH. Međutim, ne treba zanijekati pravo i svakoj drugoj stranci koja može predočiti određen program koji nudi napredak BiH i hrvatskom narodu da to ponudi svom glasačkom tijelu. Što se tiče predstojećih Općih izbora u BiH mi ćemo pokušati sve, odnosno da napravimo makar dvije grupacije od ovih silnih 21 stranaka kako bi narodu mogli ponuditi dva ili tri programa, a ne 21, pa ga dodatno zbuniti“, rekao je. Čović.

Odgovarajući na pitanje o izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH Čović je kazao:


„Iz Federacije BiH biraju se bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH. Ako vam Bošnjaci izaberu hrvatskog člana Predsjedništva BiH vi sa 200.000 glasova koliko realno možete izvesti svi zajedno na izbore, a ovdje mislim na sve hrvatske stranke u BiH, vi ne možete konkurirati jednom takvom činu. Znači, bez problema Bošnjaci mogu odvojiti npr. 300. 000 glasova za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ne bi me iznenadilo da se ponovi ista strategija i za predstojeće Opće izbore. Čak ako bi mi imali i jednog kandidata i ako bi sve glasove usmjerili za tog kandidata mi nemamo nikakve garancije da ćemo ga izabrati. Veća vjerojatnoća je da će se bošnjačkim glasovima izabrati hrvatski član Predsjednišva BiH nego sa ovih naših oko 200.000 glasova. Znači, ne treba se previše time opterećivati. Logično je pak, s druge strane, da HDZ BiH kao najveća, najorganiziranija i najjača hrvatska stranka u BiH ima svog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Mi smo pozvali sve stranke koje žele i koje slično promišljaju da podrže kandidata HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, naravno, pod određenim uvjetima. Odnosno, da zadovoljimo sve uvjete koji će i njima omogućiti da imaju parlamentarnu mogućnost djelovanja.

Komentirajući dogovor s Miloradom Dodikom, prema kojem će SNSD podržati kandidata HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a HDZ BiH kandidata SNSD-a za tu funkciju Čović je kazao:

Osobno, razgovaram sa svim predsjednicima stranaka u BiH, tako i sa Miloradom Dodikom. Činjenica je da, kada se razgovara s njim, to dobije sasvim drugu dimenziju. Prije svega, nikakav sporazum nije potpisan sa SNSD-om. Ima samo previše medijskih špekulacija. HDZ BiH danas obavlja razgovore barem sa 10 stranaka iz sva tri konstitutivna naroda u BiH. Moramo znati kako je izborni zakon u BiH postavljen tako da vi ne možete biti dio vlasti BiH, ako niste u savezu sa barem jednom srpskom i sa barem jednom ili dvije bošnjačke stranke. Ako se dogovore bošnjačke i srpske stranke, vlast može biti napravljena bez Hrvata. Takav je odnos glasova, takav je izborni zakon. Tko to ne razumije, meni ga je žao. Mi danas jesmo u vlasti sa SNSD-om, SDA i SBiH i o tome nitko ne govori. Moramo razumjeti da bez dogovora sa srpskim i bošnjačkim strankama mi uopće ne možemo biti u vlasti. Bez ključne srpske i bošnjačke stranke ne može se napraviti vlast, a bez svih hrvatskih stranaka zajedno može se bez problema napraviti vlast i toliko o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH“, istaknuo je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović te na kraju dodao kako BiH mora žurno, najkasnije šest mjeseci iza nakon Općih izbora, dobiti novi Ustav.

„Stabilnost BiH mora biti strateški interes europske Hrvatske, odnosno da se kroz novi Ustav konačno osigura istinska ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH“, kazao je na kraju gostovanja u emisiji Otvoreno HRT-a predsjednik HDZ BiH Dragan Čović


Nema komentara

Anketa

Ustavi