RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čović u Rujanima: Danas jedino Hrvati drže na okupu BiH, neće nas otjerati iz naše domovine

Napisano 28.07.2014. 10:40
Dragan Čović

Predsjednik HDZ BiH i HNS-a dr. Dragan Čović rekao je kako „danas jedino Hrvati drže na okupu Bosnu i Hercegovinu“, te kako je potrebno da se uz suradnju i pomoć Republike Hrvatske izjednače prava branitelja s pravima u susjednoj Hrvatskoj, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Čović je govorio na svečanom mimohodo ratnih vojnih postrojbi HVO-a i HV-e kojim je jučer, 26.srpnja, započelo obilježavanje 19. obljetnice “ Dana pobjede i sjećanja“ i 4. obljetnice otvaranja sakralno memorijalnog centra sv. Juraj u Rujanima kod Livna.

-Sve što su branitelji učinili u Domovinskom ratu, dali su nama prigodu da danas možemo s ovog mjesta reći da nas neće otjerati, ostat ćemo ovdje živjeti jer ovo je naša domovina i nećemo dugo čekati, jer hrvatski narod će biti potpuno jednak i institucionalno i teritorijalno s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini, rekao je kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović i dodao „neka nam ovo sveto mjesto bude mjesto zavjeta na kojem ćemo se redovno okupljati“.

Svečano misno slavlje predvodio je uzoriti Kardinal Vinko Puljić, uz koncelebraciju Banjalučkog Biskupa mons. Franje Komarice i svećenika livanjskih Župa.

 

Kardinal Puljić: Mjesto borbe za slobodu

Kardinal je u propovijedi naglasio važnost i vrijednost ogromne žrtve koju su podnijeli hrvatski branitelji u obrani ovog područja i cjelokupnog teritorija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te “odgovornost sviju nas da poštujemo i cijenimo sve žrtve koje su podnesene za opstanak Hrvatskog naroda u BiH, kao i BiH u cjelini”.

Kardinal  Puljić rekao je kako “smo se na ovom mjestu okupili čuvati sjećanje koje ćemo prenositi na mlade generacije, jer ovo je mjesto borbe za slobodu”. -Spomen na ljude koji su se borili, branili i ginuli nema cijene i tu žrtvu treba čuvati i cijeniti, kazao je kardinal Puljić.

 

U mimohodu dužnosnici oba HDZ-a te gosti iz Hrvatske

U svečanom mimohodu u izaslanstvu HDZ-a i HNS-a koje je predvodio predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za člana predsjedništva dr. Dragan Čović bili su i Borjana Krišto, dopredsjednica HDZ BiH i predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda BiH, Mate Franjičević, zastupnik u Domu naroda BiH, Stipo Pelivan, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije, Branko Ivković, predsjednik Vlade HB županije, ministri u vladi HBŽ, načelnici općina Livna, Tomislavgrada i Kupresa, te kandidati s liste HDZ BiH za predstojeće opće izbore.

Na obilježavanju dana pobjede i sjećanja i 4. Obljetnice otvaranja sakralno memorijalnog centra Sv. Juraj u Dojnim Rujanima, kraj Livna sudjelovao je i predsjednik HDZ-a 1990 i kandidat za člana Predsjedništva BiH Martin Raguž, te aktivni sudionici Domovinskog rata na ovom području Predsjednik Središnjeg Odbora HDZ1990 Dr. Nediljko Rimac, dopredsjednik HDZ1990 i Predsjednik ŽO HBŽ Boro Krišto, Predsjednik OO Livno gosp. Dinko Barać, te Međunarodni tajnik HDZ1990 gosp. Ante Janković.

U mimohodu su sudjelovali i istaknuti gosti iz Republike Hrvatske Anto Šošić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije, Željko Dilber, član predsjedništva HDZ, Ivan Šuker, zastupnik u Saboru Hrvatske, Milan Kovač predsjednik utemeljenja kluba HDZ dr. Franjo Tuđman i predsjednik odbora za Hrvate u BiH.

U mjestu Rujani, gdje se nalazi Spomen kapelica, 23. travnja 1992. je po prvi put zaustavljen i pobijeđen srpski agresor i razbijen mit o nepobjedivosti Srpske Vojske. S tog područja pripremana je i pokrenuta vojno-redarstvena operacija – Oluja, kojom je konačno potjeran srpski agresor i oslobođena RH.

 

Raguž u Drvaru

U sklopu  posjeta Hercegbosanskoj županiji predsjednik HDZ-a1990 i kandidat za člana Predsjedništva BiH Martin Raguž, danas, 27. srpnja 2014. godine posjetio je Drvar i nazočio je obilježavanju dana Drvarskih mučenika i svih mučenika Banjalučke Biskupije.

Sveto misno slavlje predvodio je Banjalučki biskup mons. Franjo Komarica koji je u svojoj propovijedi naglasio kako ni jedna žrtva iz tragičnih događaja koji su se dogodilii u srpnju 1941. godine ne smje bit zaboravljena.

Izrazio je svoje zadovoljstvo pronalaženjem posmrtnih ostataka katoličkih svećenika mučenika, kao i svih ostalih mučenika iz jame Golubnjače, te zaželio što skorije svečano sahranjivanje osmrtnih ostataka u ovom kraju. Naglasio je i važnost i odgovornost “sviju nas da uložimo krajne napore u obnovi Crkve u Drvaru”.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi