RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Da se ne zaboravi: Jurići 1993. - 2010.

Napisano 18.06.2010. 16:57
Marina i Josip Knežević

Godine prolaze i kako se čini sa sobom donose zaborav na ono što se desilo prije sedamnaest godina u Jurićima. Prema svemu sudeći, zločin koji su počinili pripadnici tzv. A. BiH nikoga ne zanima i kako se čini netko je dežurna žrtva i pretplaćen da bude žrtva. 18. lipnja u jutarnjim satima prije sedamnaest godina, koristeći naivnost pripadnika HVO-a, pripadnici tzv. A. BiH iz Hera upadaju u zaselak Jurići i pri tome ubijaju djecu i starce.

Na rubu sela, tik uz šumu, kuća je Ante Kneževića kojoj zločinci prilaze neopaženo. S ruba dvorišta pucaju po kući, po fasadi, po prozorima i vratima, o čemu svjedoče rupe na njima i čahure metaka iz automatske puške. Nitko ne pruža otpor, jedan od zločinaca upada u kuću, naglo ulazi u jednu sobu i na kauču zatiče brata i sestru koji su tu spavali. Čahure metaka iz automatske puške potvrđuju da se pucalo iz blizine. Ubijen je sedamnaestogodišnji Josip (Ante)  Knežević, rođen 1976. godine. Pokošen je rafalom s vrata spavaće sobe. Njegova sestra Marina, rođena 1979. godine, potrčala je prema ranjenom bratu, pri čemu je na nju ispaljen rafal i njena je njena utroba doslovce raznesena. Pogođena je sa šest metaka i umrla je na putu prema Ratnoj bolnici u Rumbocima.

Druga je  skupina terorista najprije pucala po kući Anice Jurić-Vidović, rođene 1905. godine. Pošto nije bilo nikakvog otpora upadaju u kuću gdje zatiču staricu. Ubili su je u sobi iz automatskog oružja. U njena leđa ispucan je rafal, a jedan metak pogodio ju je u grlo. Prema dostupnim dokumentima Anicu je ubio Zaim Hero.

Ovaj zločin utvrdila je i komisija UNPROFOR-a. Napravljena je fotodokumentacija i crteži na licu mjesta, a liječnici su pregledali tijela ubijenih civila. O tome su napisali svoje izvješće.

Nakon nekoliko sati borbe, pripadnici HVO-a, pod svoju kontrolu vratili su Juriće. U toj borbi poginuo je i vojnik Robert Marić.

Marina Knežević

Marina Knežević

Josip Knežević

Josip Knežević

Robert Marić

Robert Marić

Ozbiljnost rada Tužiteljstva i Suda BiH ogleda se u činjenici da do sada, za ovaj zločin nitko nije niti osumnjičen, a kamoli optužen. Ako je suditi po njihovom radu u slučaju zločina u Grabovici onda ne treba očekivati ništa. Osuđeni zločinci, koji su dobili, blago rečeno smiješne kazne slobodno se šeću, jer, eto „nema mjesta u zatvoru“.

Kraće videoisječke iz akcije vraćanja Jurića pod kontrolu HVO-a možete pogledati ispod:

 

 

 

 

 

Rama.Prozor.Info


Nema komentara

Anketa

Ustavi