RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dani susreta u molitvi i nadi s prognanim Hrvatima

Napisano 24.08.2012. 17:18

Danas počinje obilježavanje 20. godišnjice izgnanstva Hrvata iz Bosanske Posavine

Dani susreta u molitvi i nadi s prognanim Hrvatima

Program – Obilježavanje progonstva će trajati tri dana

Ove godine se navršava 20 godina izgnanstva Hrvata iz dijela Bosanske Posavine. Svećenici Derventskog dekanata planiraju obilježiti tu godišnjicu primjerenim sadržajima koji će se odvijati 24., 25., i 26. kolovoza. Tri dana bit će u znaku prije svega duhovnih sadržaja: Križnoga puta, molitvi, misnoga slavlja. Predviđen je i kulturni sadržaj - koncert klasične glazbe

Sadržaji obljetnice

Sadržajima koje su upriličili svećenici Derventskoga dekanata na čelu s dekanom Markom Hrskanovićem, javnost se još jednom želi animirati prema toj još uvijek aktualnoj temi jer Posavina još uvijek i nakon dva desetljeća liječi ratne rane. Brojni porušeni domovi još čekaju obnovu, a što je jednako važno, povratnici žele projekte održivosti života na tim posavskim prostorima, projekte od kojih će dostojno živjeti od svojeg rada.

Svećenici su na tim povratničkim prostorima uvijek krčili put povratka. Križnim putem kroz Veliku Brusnicu, od župnog pastoralnog centra do porušene crkve od 18 sati započet će trodnevni sadržaji obilježavanja 20. godišnjice izgnanstva Hrvata iz Bosanske Posavine. Križ će nositi predstavnici iz svake župe i moliti svoju postaju. Sadržaji će se odvijati i 25. kolovoza (subota) u Derventi. Od 19 sati održat će se koncert duhovne glazbe u izvedbi Zagrebačke filharmonije i Akademskog zbora 'I. G. Kovačić' Zagreb (W.A.Mozart: 'Requiem', KV 626).

Središnji sadržaj odvijat će se u nedjelju, 26. kolovoza u Plehanu. Održat će se od 11 sati misa prognanika s biskupima koju će predvoditi uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Dva desetljeća izgnanstva

- Vjerujemo još uvijek da ima smisla moliti, planirati i čuvati mogućnost za povratak.
Dani obilježavanja dva desetljeća izgnanstva Hrvata - katolika iz velikog dijela Bosanske Posavine bit će dani susreta u molitvi i nadi s našim prognanim župljanima - ističe u ime Derventskog dekanata i Odbora Marko Hrskanović, dekan.
 
Župe Derventskog dekanata sa statistikom broja povratnika svjedoče o veličini problema povratka. Prema statistici koju vode župe Derventskoga dekanata (Bijelo Brdo, Bosanski Brod, Brusnica, Bukovica, Cer, Derventa, Foča, G. Močila-Sijekovac, Kolibe, Koraće, Kulina, Novo Selo, Plehan, V. Prnjavor-Sočanica i Žeravac), 1991. godine župe su brojale 48.481 vjernika, a ove 2012. godine u 14 župa broj je sveden na svega 1.072 vjernika

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi