RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Definitivna propast međunarodne ofenzive

Napisano 06.04.2010. 15:59
James Steinberg

SARAJEVO - Nova diplomatska ofenziva SAD-a i EU-a čiji vrhunac predstavlja današnji dolazak u BiH zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steineberga i Miguela Angela Moratinosa, ministra vanjskih poslova Španjolske unaprijed je osuđena na propast, budući da su sve vodeće stranke unaprijed odbile deklaraciju o ustavnim promjenama koju donose sa sobom. Deklaracija, koja je već od ranije poznata političkim strankama, predstavlja dokument kozmetičke naravi koji samo obvezuje čelnike u našoj zemlji da će nakon izbora u listopadu pristupiti ustavnim promjenama, uz potpuni izostanak nužnosti promjene entitetske strukture BiH, koja je uzrok neravnopravne pozicije Hrvata, ali i nefunkcionalnosti BiH.

Minimum promjena

Ipak Steinberg i Moratinos će u iduća dva dana od političara u BiH tražiti da svojim potpisima potvrde kako su spremni provesti reforme kojima se eliminira etnička diskriminacija u izbornom procesu te preuzima obveza uspostave učinkovitih tijela vlasti na državnoj razini, čime se dolazi do zaključka kako je cilj ovog posjeta provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci. Činjenica kako se u dokumentu nije našlo niz rješenja koja su prezentirana kroz propali Travanjski i Butmirski paket ustavnih promjena pokazuje kako međunarodna zajednica pere ruke od stanja u BiH, te traži minimum promjena koje se mogu postići. Tomu u prilog ide i izjava američkog veleposlanika Charlesa Englisha koji je jasno kazao kako oni ne mogu u ime BiH napraviti bilo kakve korake te kako se ne može očekivati nuđenje nekog novog paketa ustavnih promjena.

Neprihvatljivo svima

Iako će se odazvati razgovorima, predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić upozorio je kako ustavna rješenja nakon izbora moraju biti mnogo šira nego što je to tretirao Butmirski paket i nego što to tretira nacrt ove deklaracije.
Istodobno, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić jučer je poručio kako njegova stranka nije zadovoljna razinom ponuđenih promjena u deklaraciji, koje su puno manje nego što je bilo u Butmirskom paketu.
Ni Bošnjaci nisu zadovoljni novim rješenjem, pa tako predsjednik SBiH-a Haris Silajdžić traži potpuno ukidanje entitetskog glasovanja u Parlamentu BiH, koji je, naglasio je osnovni problem BiH. Predstavnici srpskog naroda ovaj dokument odbijaju prvenstveno zbog činjenice da se radi o prijedlogu stranaca, a srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović upozorava kako madridska deklaracija ponovno traži korijenite promjene, iako je takav scenarij već propao kroz Butmirski paket. S druge strane predsjednik PDP-a Mladen Ivanić okrivljuje stranke iz Federacije za sada već sigurnu propast pregovora, jer one, smatra, traže mnogo više kroz ustavne promjene, na što RS neće pristati. Prema svemu sudeći i ova je diplomatska ofenziva vezana uz promjene ustava, vjerojatno zadnja prije listopadskih izbora, gotovo sigurno osuđena na propast.

Sami poduzeti korake

Veleposlanik SAD-a u našoj zemlji Charles English naglasio je kako će Steinberg i Moratinos pokušati uvjeriti domaće političke predstavnike kako je ovo pravi trenutak za reforme. No pored poruke kako SAD i EU žele nastavak naše zemlje na euroatlantskom putu, oni ne mogu umjesto naše zemlje poduzeti nužne korake, pojasnio je English, potvrdivši kako Steinberg i Moratinos neće ponuditi novi paket ustavnih promjena, već da domaći političari moraju pronaći najbolji način približavanja BiH Europskoj uniji. Uz konstataciju kako je malo vjerojatno da se reforma Ustava dogodi prije izbora, on smatra kako bi prihvaćanje Madridske deklaracije kojom se preuzima obveza ustavnih promjena nakon izbora bio korak naprijed.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi