RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Deklaracijom protiv većinske hrvatske federalne jedinice

Napisano 28.04.2011. 10:39

ODGOVOR IZ FBIH

Deklaracijom protiv većinske hrvatske federalne jedinice

Deklaracija protivna Kreševskoj deklaraciji i HNS-u u kojoj Hrvati traže federalizaciju zemlje


Nakon što je Hrvatski narodni sabor zatražio ustavne promjene u BiH koje bi donijele institucionalnu jednakopravnost Hrvata te uspostavu većinske hrvatske federalne jedinice u zemlji, a vlasti Republike Srpske referendumom oko Tužiteljstva i Suda BiH nastavile propitivati strpljenje međunarodne zajednice, u Sarajevu su većinske bošnjačke stranke jučer u Parlamentu FBiH odgovorile deklaracijom u kojoj se protive reformama koje traže hrvatske stranke te osuđuju potezi RS-a.

Prikrivene namjere

Parlament FBiH je, naime, usvojio ‘Deklaraciju o opredijeljenosti za euroatlantske integracije, vladavinu prava, ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih te dosljednu provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma’. Unatoč uopćenom nazivu, radi se o jasnom političkom odgovoru hrvatskim i srpskim strankama, a oko čega se u svojim komentarima nisu mogli složiti niti predsjednici - SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija koji je ocijenio da se time ne šalje poruka, dok je pak lider SDA Sulejman Tihić dodao da je dokument jasan odgovor RS-u. Zanimljivo je kako je u tekst deklaracije uvršten i amandaman o protivljenju ‘etničkoj teritorijalizaciji BiH’.

Ekonomske regije

Taj dio je posve suprotan dokumentu usvojenom na svehrvatskom saboru u Mostaru i apsolutno protivan zaključcima Kreševske deklaracije koja navodi: ‘Središnja razina vlasti se uspostavlja na temelju: povijesnih, etničkih ... načela’ koju su ranije prihvatili HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak, a koje su jučer očito promijenile mišljenje. I dok Kreševska deklaracija inzistira da se promijeni dvoentitetski ustroj i Daytonski sporazum, u jučerašnjoj deklaraciji u FBiH to zvuči drukčije. Dapače, prema pojašnjenju platformaša, traži se dosljedna provedba Daytona te da se unutarnji preustroj temelji na regionalizaciji na ekonomskoj, zemljopisnoj i prometnoj osnovi.

Pri tome je Lagumdžija na upit znači li amandman koji se odnosi na teritorijalnu organizaciju na osnovi zemljopisnih i povijesnih činjenica - BiH bez dva entiteta, rekao da se to ne može dokazati.

Inače, jučer je i službeno objavljena odluka o referendumu o državnom Sudu i Tužiteljstvu koju su u federalnom Parlamentu osudile bošnjačke stranke, ali i međunarodna zajednica.

| VL |


Nema komentara

Anketa

Ustavi