RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Delić: Vitalni nacionalni interes Bošnjaka je da Hrvatima nametnu predstavnike

Napisano 28.09.2018. 22:48

Đuro Delić, izaslanik iz Posavske županije u Klubu Hrvata federalnog Doma naroda komentirao je za Dnevnik.ba jučerašnja zbivanja u tom Domu. 

Delić je u izjavi za Dnevnik.ba kazao kako je sporni zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH propao na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici  federalnog Doma naroda. 

Istaknuo je i kako je Klub Bošnjaka na jučerašnjoj sjednici federalnog Doma, a koja je, po njegovim riječima, sazvana na njihov zahtjev, nastavio s pravnim i političkim nasiljem.

"Umjesto da prihvate pravnu činjenicu da je Zakon o izbornim jedinicama pao, Klub Bošnjaka nastavio je s predstavama za javnost. Po svemu što su jučer pokazali djeluje kao da je vitalni nacionalni interes Bošnjaka u FBiH da Hrvatima nametnu predstavnike", kazao je Delić.

Podsjetio je i kako ustvari federalni Dom naroda zadnji branik hrvatskih interesa u Federaciji BiH i da je ovo sustavna kampanja pravnih i političkih pritisaka na tu instituciju. 

"Jučer smo još jednom posvjedočili pokušajima entitetskih udara na BiH i njene institucije i to od onih koji se kunu u te iste institucije i BiH. Dopredsjedatelj Tufekčić je samoinicijativno i nasilno pokušao voditi sjednice umjesto predsjedateljice Bradare i bez prisustva Kluba Hrvata misleći da će  tako  nasilnim putem usvojiti neustavni zakon", kazao je Delić. 

Prema njegovim riječima, predsjedateljica federalnog Doma, Lidija Bradara (HDZ BiH) i Klub Hrvata u tom Domu jučer su spriječili još jedna u nizu od entitetskih udara. 

"Onakvo pravno nasilje moguće je, čini se, samo u BiH. Samo bošnjački izaslanici i dio samoprozvanog Kluba Srba mogu tražiti da se o istom zakonu izaslanici izjašnjavaju dva puta u istoj instituciji i to po dvije različite procedure. Parlamentarni život BiH nije zapamtio ovakve nebuloze poput te jučer", kazao je Delić.

Odgovarajući na pitanje, ima li jučerašnji ostanak Kluba Bošnjaka i dijela Kluba Srba u dvorani federalnog Doma naroda kada su zakon o izbornim jedinicama podržali, formalno-pravno pokriće, Delić je naglasio kako je riječ o "druženju i izmjeni mišljenja izaslanika". 

"Izvanrednu sjednicu je zaključila predsjedateljica Lidija Bradara. A to što je dopredsjedatelj Tufekčić ostao u dvorani i preko govornice razgovarao s preostalim izaslanicima nema nikakvog zakonskog uporišta niti to što znači i predstavlja. To je očito bilo neko neformalno druženje", kazao je Delić. 

Naglasio je i kako je Klub Hrvata na sjednici u srpnju, a na kojoj se također, razmatrao sporni zakon o izbornim jedinicama, čekao rekordnih sedam sati da se Klub Bošnjaka pojavi.

"Kroz tih sedam sati, nama nije palo na pamet da idemo u dvoranu i održavamo sjednicu bez njih jer smo poštovali činjenicu da su uzeli stanku, bili na konzultacijama. Jučerašnje ponašanje Jasenka Tufekčića i onih koji su ga podržali govori najbolje kakvu onu BiH ustvari žele", kazao je Delić. 

Naglasio je, također, kako je sam sporni zakon o izbornim jedinicama ranije potpisima predsjedateljice Bradare i dopredsjedatelja Puzigaće proglašen onim s liste vitalnih interesa i da se o njemu jučer federalni Dom naroda legalno i formalno - pravno izjasnio po toj proceduri iz člana 117. Poslovnika o radu tog Doma.

Podsjetimo, svebošnjački zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH jučer je pao na glasanju po Klubovima naroda u federalnom Domu. O spornom zakonu izaslanici su se izjašnjavali po tzv. Bradarinoj proceduri utemeljenoj na članu 117. Poslovnika o radu, odnosno,  da bi prošao, morao bi dobiti potporu svakog od Klubova naroda i Kluba Ostalih, a potom i većine izaslanika u kompletnom sazivu Doma naroda, do čega nije došlo. Predsjedateljica federalnog Doma, Lidija Bradara, i dopredsjedatelj, SNSD-ov Puzigaća su u srpnju sporni zakon proglasili onim s liste vitalnih interesa, pa se o njemu na jednoj od tih sjednica nije ni raspravljalo. 

Klub Bošnjaka je, pak,tražio izvanrednu sjednicu o zakonu ponovno, a jučer je kroz Bradarinu proceduru sam zakon pao, a o njegovoj sudbini će odlučivati zajednička povjerenstva tog Doma i Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Ako povjerenstva ne usuglase tekst i ne postignu dogovor, zakon i definitivno pada, a predlagači(SDA,SBB, DF, SDP i Naša stranka) ne mogu ga više uputiti u proceduru u istom tekstu odnosno istog sadržaja. Nakon što je jučer predsjedateljica federalnog Doma naroda, Lidija Bradara, i formalno-pravno zaključila sjednicu tog Doma, dopredsjedatelj Jasenko Tufekčić i izaslanici u Klubu Bošnjaka i dijelu Kluba Srba ostali su u dvorani i izglasali zakon po drugoj proceduri, odnosno, utvrdili kako je on(zakon) vitalni interes Bošnjaka u FBiH i da se o njemu treba očitovati Ustavni sud FBiH, odnosno, njegovo Vijeće za zaštitu vitalnih interesa. 


Nema komentara

Anketa

Ustavi