RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Deset maraka za kavu

Napisano 12.01.2011. 13:53

Deset maraka za kavu

Zanimljiv je komentar posjetitelj jednog bh portala ostavio uz vijest da je policija u ŽSB najavila da će štrajkati 14. siječnja, ako se ne nastave pregovori s županijskom Vladom o povećanju plata. Ponudi im zaposlenje u Njemačkoj pa da vidiš hoće li i jedan pristati da napusti policijski posao. Gospodo, pa oni se sami hvale da zarade na cesti dnevno 200 - 300 KM, još ih možeš čuti da se otvoreno posvađaju na cesti oko podjele..., zapisao je izvjesni Zuks Zule.

Suština zahtjeva srednjobosanske policije je vrlo jednostavna. Tamošnja Vlada njima i ostalim zaposlenim u javnoj upravi dođe nekih 4,5 milijuna maraka za dvije godine kršenja kolektivnog ugovora. Osim toga, ŽSB je jedna od onih županija koji nisu ništa uradili da se poštuje federalni Zakon i izjednače plate policajaca u Federaciji.

To je poznata priča - srednjobosanski policajci rade za osnovnu platu od nekih šestotinjak maraka, a da je poštovan rok da se od 30. studenog prošle godine počne primjenjivati federalni Zakon, sad bi zarađivali negdje blizu tisuću maraka.

E, sad, čak i ako je Zuks Zule pretjerao sa ciframa, vrlo je inspirativno za razmišljanje to da svoju sadašnju platu policajac uzme na cesti za dva, tri, a svoju buduću platu za četiri, pet dana. Mislim, još iz Titinog doba vrti se priča o tome da kad država dobro plati policajca, onda on nema razloga da uzima pare sa strane, a da je i inače teško razmišljati o kažnjavanju za desetak maraka uzetih na cesti, ako neko radi za mizeriju od koje ne može kupiti ni nove službene cipele. Samo, deset po deset maraka i... Nakupi se: 200 maraka puta dvadesetak radnih dana…

Priče o borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini odavno su besmislene. Nije uopće važno da li je to bilo onda kad je prvi pacijent u bh. bolnicama odnio kuvertu doktoru koji ga je liječio ili kad je javno počela priča o gospodi deset posto ili kad je prvi vozač u prometnu dozvolu koju je dao saobraćajcu stavio tih deset maraka za kavu ili kad je Milorad Dodik svom sinu dao tri milijuna državnih para za sađenje voćnjaka da bi ga spasio narkomanije. Važno je da će, na primjer, ako se srednjobosanski policajci i izbore za svoj kolektivni ugovor i svoje plate, to i dalje biti nedovoljno za bilo kakvu ozbiljniju priču o kažnjavanju onih koji nakupe na cesti Zuks Zuletove iznose.

Sad bi najlakše, a vjerojatno i najtočnije, bilo konstatirati da i nije toliko do policajaca koji uzimaju pare nego do nas koji im to dajemo. No, i mi imamo dobar izgovor - deset maraka na kavu štedi nam najmanje 30 maraka jer su minimalne prometne kazne 40. I s tim cenerom policajcu svi zadovoljni, svi dobri…Osim države u čiju kasu bi trebalo otići svih onih 40 maraka.

Država je, međutim, toliko pogrešno postavljena da ni to nije neka šteta. Otkud, recimo, onih četiri i po milijuna maraka duga zaposlenim u javnoj upravi u Srednjobosanskoj županiji? Slušajući razne ministre financija po BiH lako je zaključiti da je u pitanju potpuno loše planiranje proračuna. Samo, da li je to zaista tako?

Planiranje je, naime, jedna, a realizacija planova sasvim druga stvar. Nigdje se, na primjer, nije dogodilo da neka vlada, pa ni srednjobosanska, odgodi kupovine novih auta, dodatnih količina spajalica ili, recimo, povećanje plaćenih telefonskih troškova, pa da te pare upotrijebi za smanjenje dugova svojim radnicima. Koliko je sve besmisleno, vjerojatno svjedoči i podatak da državna uprava livanjske županije svojim uposlenim donedavno godinama nije plaćala ni mirovinski staž i da je čak jedva pristala razgovarati sa Zavodom PIO/MIO o izmirenju višegodišnjih dugova. Para je, jednostavno, toliko koliko je i dosadno već zvuči da se treba pružiti onoliko koliko si dug. Drugo je pitanje da li ih je malo ili puno: deset maraka za kavu policajcu na cesti je uglavnom mnogo, mnogo više i vrednije od svih onih sedam, devet, 14 milijardi koliko, po različitim izvorima, godišnje u BiH iznosi javna potrošnja. Tih deset maraka je vrlo opipljivo i vrlo stvarno, za razliku od onih milijardi koje se samo naziru u limuzinama koje se sjaje na državnim parkiralištima, odijelima krojenim po mjeri koja svjetlucaju u poslaničkim i ministarskim klupama, ali i poderanim cipelama i izlizanim hlačama policajaca koji na cesti gledaju u radar.

Ta se situacija teško može mijenjati. Što god, recimo, srednjobosanski policajci dogovore sa Vladom, uzrok koji ih danas tjera da uzmu onih deset maraka neće biti otklonjen. Jer, ako i dobiju tih blizu tisuću maraka plate, to će i dalje biti tek dvije trećine novca potrebitog da napune prosječnu sindikalnu korpu. A poskupljenja su tek počela…

| Startbih | HB.org |

POSLJEDNJE VIJESTI UZ OVU TEMU

■ ŽSB: Odgađa se štrajk policije

pol-sbk

Štrajk policije Srednjobosanske županije najavljen za 14. siječnja bit će odgođen.Naime, na pregovorima održanim u Travniku između pregovaračkog tima Vlade i Sindikata odlučeno je o dinamici isplate zaostalih potraživanja prema izvršnim sudskim presudama koje zaključno sa 2009. godinom premašuju četiri milijuna maraka, i to da za 2007. godinu budu isplaćene 100 posto i 50 posto za 2008. i 2009.

Isplata po tužbama bi se vršila nakon 1. travnja 2011. ukoliko bude isplata sredstava MMF-a. Međutim za 2008. i 2009. bilo bi isplaćeno samo 30 posto, a razliku ostalih 20 posto pregovarački tim Vlade predložio je da bude isplaćena do 2014. godine.

Sindikat policije Srednjobosanske županije održat će sjednicu sindikalne organizacije na kojoj će biti potvrđeno pristaju li na zaključke pregovaračkog tima i odustaju od štrajka ili se štrajk samo odgađa.

■ Prijave protiv premijera Selmana i ministra Lozančića

herceg_bosna201009211609100

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Županijskom odboru HDZ BiH predsjednik Nikola Lovrinović kazao je kako će od Financijske policije i Ureda za reviziju zatražiti da se provjere navodi o neovlaštenom i netransparentnom radu premijera Salke Selmana (SDA) u Ministarstvu financija, te netransparentnom trošenju sredstava u Ministarstvu prostomog uređenja na čijem čelu je bio Anto Lozančić (HSS-NHI).


Nema komentara

Anketa

Ustavi