RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Deževice - umiruća župa čija je jedina razvojna šansa sada samo vjerski turizam

Napisano 19.01.2011. 12:42

Kreševo - Trend odlaska, a naročito mladih

Deževice - umiruća župa čija je jedina razvojna šansa sada samo vjerski turizam

Deževice godišnje posjeti oko 15 tisuća vjernika. Vjerski turizam se očito, usprkos svemu, uspio razviti
 

Među bosanskohercegovačkim župama koje polako, ali sigurno umiru jest i kreševska župa Deževice. Od prijeratnih 1.200, u Deževicama trenutačno živo oko 150 vjernika, uglavnom starijih osoba. Statistika župe Deževice u 2010. godini nije se značajnije mijenjala u odnosu na poslijeratne godine.

Odumiranje župe

Šestero župljana u prošloj je godini umrlo, vjenčanja nismo imali, a kršteno je petero djece, s tim da ta djeca ne žive u ovoj župi. Roditelji su im odavde, ali ne žive u Deževicama», kaže don Slaviša Stavnjak, deževički župnik. Prema njegovim riječima, trend odlaska, a naročito mladih obitelji s djecom iz Deževica počeo je i prije rata. Rat je samo ubrzao taj proces. Odumiranje Deževica nije zaustavilo ni prošlogodišnje otvaranje punionice prirodne izvorske vode Nevra.
 «U toj tvornici radi desetak ljudi, a dio ih je iz Deževica. Privatna inicijativa svakako je dobrodošla, ali sama ne može oživjeti ovo mjesto. Tu je potrebno angažiranje i državne i općinske vlasti», pojašnjava župnik don Slaviša.

Dezevice-1A

Usprkos poražavajućoj statistici, ima dana u godini kada Deževice ožive. Razlog tomu je vrelo sv. Jakova Markijskog, po kojemu je ova kreševska župa poznata diljem Bosne i Hercegovine. «Nekoliko dana u godini u Deževicama je uistinu živo. To je na patron župe - blagdan Gospe Snježne, kada naši Deževičani, rasuti po svijetu, dolaze u rodni kraj, te na mlade nedjelje - od proljeća do jeseni, kada se na vrelu sv. Jakova služe mise. Vjerski turizam jedina je razvojna šansa ovoga kraja», smatra deževički župnik. Prema statistici Župnog ureda, Deževice godišnje posjeti oko 15 tisuća vjernika. Vjerski turizam, koji se očito, usprkos svemu, uspio razviti u Deževicama, također traži ulaganja koje povratnici sami nisu u stanju osigurati...

Začarani krug

Priča o oživljavanju ovog planinskog sela u općini Kreševo tako je dio jednog začaranog kruga iz kojeg povratnici sami ne mogu izaći, a pomoći sa strane zasad nema.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi