RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Diljem BiH obilježena svetkovina Duhova, posebno svečano u Novoj Biloj i Fojnici

Napisano 24.05.2010. 11:35

Nizom kulturno - zabavnih i sportskih dogadanja, Novobiljani su na prigodan i svečan način obilježili blagdan Svetoga Duha, svog nebeskog zaštitnika.
Misno slavlje
No, centralni dio slavlja i obilježavanja ovog blagdana za stanovnike Nove Bile tradicionalno bila je blagdanska sveta misa slavljena u nedjelju u dvorištu obnovljene župne crkve, u ratu Franjevačke bolnice gdje se, kako se znalo reći, tijekom rata liječila duša i tijelo žitelja Lašvanske doline. Uz koncelebraciju mjesnog župnika, fra Dominika Batinića i više svećenika lašvanskih župa, svetu misu je predvodio dr. fra Mile Babić, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu. Okupio se veliki broj vjernika s područja Lašvanske doline, mnogi su bili u živo-pisnim hrvatskim narodnim nošnjama travničkoga kraja, a veliki broj vjernika kilometrima su hodočastili u Novu Bilu i iz udaljenijih krajeva. Blagdanskom i misnom ugođaju, prigodnom glazbom, svoj doprinos dali su mladi franjevački bogoslovi iz Sarajeva. Blagdanu Svetoga Duha i svečanoj blagdanskoj svetoj misi prethodio je tjedanmolitveno-duhovne priprave kojoj je u crkvi Svetoga Duha, svakodnevno, prisustvovao veliki broj vjernika.

Rođenje Kristove crkve
Inače, blagdan Duhova slavi se i kao blagdan rođenja Kristove Crkve budući da Djela Apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se "dalo krstiti te su primili Duha Svetoga".
Blagdan je posebno obilježen u Fojnici gdje se okupilo nekoliko tisuća vjernika ispred Franjevačkog samostana Duha svetoga kako bi svetkovinu Duhova, zaštitnika župe Fojnica. Pripreme su počele sa misama trodnevnicama koje su služene u župskoj crkvi. To je stoljetna tradicija proslava ove svetkovine i rođendana crkve koja se posebno obilježava u župi Fojnica


Nema komentara

Anketa

Ustavi