RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dodik: Očigledno je da u FBiH ima skrivenog oružja i to se mora zaustaviti

Napisano 22.04.2018. 22:15

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da bi zbog jačanja međusobnog povjerenja u BiH bilo dobro da se formira zajednička komisija entitetskih vlada koja bi utvrdila činjenično stanje o proizvodnji oružja i streljiva u Federaciji BiH /FBiH/, koje je izvan kontrole zajedničkih institucija BiH, ali da ne vjeruje da će to u FBiH prihvatiti.

- BiH je sastavljena od dva entiteta, tri naroda i to je dejtonska struktura. Vidimo da kod BiH i njenih zajedničkih organa to ne funkcionira i da to nije `dejtonska odgovornost`. Zato bi bilo najbolje zbog jačanja ukupnog povjerenja odnosa u BiH da se napravi zajednička komisija vlada Srpske i FBiH i da se izvrši kontrola i inspekcija i u FBiH i u Republici Srpskoj, i da ta priča splasne, rekao je Dodik novinarima u Tesliću.

Dodik je poručio da ta priča neće nestati arogancijom koju pokazuju Bošnjaci nedolaskom na zakazanu sjednicu Predstavničkog doma parlamenta.

- Ta sjednica i nije važna, već da li ima skrivenog oružja ili nema. Očigledno da ga ima i to treba biti zaustavljeno, rekao je Dodik.

On je istakao da je u FBiH "projektima međunarodnog faktora", ostalo šest tvornica oružja i streljiva, a da su u operacijma uništavanja u Republici Srpskoj ukinute sve, te da zato postoji opravdana zabrinutost.

- Naravno, nismo mi ništa slabiji ili lošiji zbog toga, ali svakako ne bilo dobro da netko tajno proizvodi oružje i da ga skladišti, kako to oni kažu, za `ne daj Bože`. Da li će to u FBiH prihvatiti? Ne vjerujem, ali vjerujem da će naša vlada pristati, naveo je Dodik.

Sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH na kojoj je trebalo koja se raspravlja o ratnohuškačkim izjavama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u tvornicama namjenske industrije na teritoriji FBiH, odgođena je u petak, 20. travnja zbog nedostatka kvoruma.


Nema komentara

Anketa

Ustavi