RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dogovoreno da se lokalni izbori u Mostaru održe kad i opći

Napisano 26.02.2018. 23:10

Pozitivnu poruku o približavanju stavova poslali su predstavnici svih parlamentarnih stranaka nakon današnjeg sastanka u Mostaru. Usuglašeno je pet zaključaka koji trebaju biti polazna osnova za nastavak pregovora kad će se na stolu naći konkretna rješenja kako provesti izbore, piše Klix.ba. 

Predstavnici SDA, HDZ-a, HDZ-a 1990, SDP-a, DF-a, SBB-a, BPS-a, SNSD-a i SDS-a dogovorili su i da novi sastanak bude za petnaest dana u Vijećnici. Domaćin današnjih pregovora predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić kazao je nakon sastanka kako je sastanak bio uspješan.

"Smatramo i zalagat ćemo se da treba pronaći rješenje za provođenje kompletne odluke Ustavnog suda koja se odnosi na Mostar, što podrazumijeva usklađene izmjene Statuta Grada Mostara s Izbornim zakonom, a ne samo promjene dva člana Izbornog zakona.

Suglasni smo da sve izmjene Izbornog zakona i Statuta Grada Mostara moraju biti u skladu s amandmanom 6.c. Ustava Federacije BiH koji se odnosi na organizaciju Grada Mostara", izjavio je Marić. Predstavnici političkih stranaka usuglasili su i da Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave s određenom razinom lokalne vlasti. "Treće, suglasni smo da se izbori u Mostaru trebaju održati kad i opći izbori 2018. godine.

Četvrto, pozivamo OHR da se aktivnije uključi u rješenje pitanja Grada Mostara, jer je na snazi njihov nametnuti statut. Suglasni smo i da se izmjene Izbornog zakona rješavaju posebno, a ne u sklopu ostalih pitanja izmjena istog zakona", priopćio je dogovorene zaključke Marić. Dogovoreno je da se idući sastanak održi za petnaest dana u Vijećnici te da se na njega dođe s konkretnim prijedlozima za konačno rješenje izmjena Izbornog zakona i Statuta Grada Mostara. Kazano je da je rok za postizanje dogovora 7. svibnja, kad bi se trebali raspisati izbori koji bi se održali u vrijeme održavanja općih, u listopadu ove godine.

"Ovo je bila jedna vrsta međustranačkih razgovora, mi nismo ozbiljno ušli u pregovore. Kod pregovora ima jedna druga vrsta pregovaračke tehnike. Smatramo da je ovo dobra osnova za daljnje razgovore", kazao je Damir Džeba, predsjednik gradske organizacije HDZ-a. Anel Kljako, predsjednik SBB-a Mostar, kazao je kako je stav SBB-a vrlo jasan, usvojeno je pet "folklornih" zaključaka, a da je najzanimljiviji dio sastanka bio onaj kad je razgovarano o "crvenim linijama", linijama preko kojih se ne želi prelaziti.

"Bojim se da će te crvene linije biti velika prepreka za sve nas u narednih petnaest dana, koju ćemo mi pokušati prevazići. U narednih petnaest dana ne treba očekivati ništa spektakularno od ovih stranaka", izjavio je Kljako.

Iz HDZ-a su kazali da je crvena linija za njih meritum presude Ustavnog suda, da se želi izjednačiti vrijednost svačijeg glasa. Poštovat će se i dalje minimalna i maksimalna nacionalna kvota te da će i dalje ostati gradska lista, a oni su ranije predložili kompenzacijsku listu.

Spominjano je i rješenje za centralnu gradsku zonu koja se može utopiti u jedno od gradskih područja ili da prema modelu Brčkog birači s tog prostora odlučuju na kojem području žele glasati.


Nema komentara

Anketa

Ustavi