RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dopunjava se Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju?

Napisano 25.12.2013. 11:20
Dopunjava se Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju?

Federalna vlada razmatrala je danas Mišljenje Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju - skraćeni postupak, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović.

Predloženom dopunom Zakona bio bi dodan član po kojem 'udovica stiče i zadržava pravo na obiteljsku mirovinu bez obzira na godine života, ako je smrt bračnog druga nastala kao posljedica ozljede na ratnom zadatku kao pripadnika Armije BiH, odnosno Hrvatskog vijeća obrane i organa unutarnjih poslova u razdoblju od 18.09.1991. do 22.12.1995. godine'.

Prema Prijedlogu, za provedbu ovoga zakona nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva u Federalnom proračunu. Uvažavajući razloge iznesene u Prijedlogu zakona, Federalna vlada rješenje vidi kroz uređivanje ovog pitanja u domenu socijalne zaštite, a ne mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Ovo iz razloga što je ocijenjeno da se u oblasti mirovinskog osiguranja trenutno vode restriktivni reformski procesi, utvrđeni u Strategiji reforme ove oblasti, koji umnogome umanjuju mogućnost uvođenja dodatnih prava koja bi pala na teret sredstava doprinosa, a što se između ostalog odnosi i na obiteljske mirovine.

Prijedlog nije u skladu s restriktivnim reformskim pravcem utvrđenim u Strategiji reforme mirovinskog i invalidskog osiguranja, između ostalog i u sferi obiteljskih mirovina. Stoga nije moguće prihvatiti zakon koji će urediti dodatna prava, a koja bi pala na teret sredstava doprinosa, navedeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi