RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dopunjeno izvješće protiv osam pripadnika tzv. Armije BiH

Napisano 29.12.2009. 19:41

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Odjel za istrage ratnih zločina, dostavilo je danas Tužiteljstvu BiH drugu dopunu izvješća protiv osam osoba zbog postojanja osnove sumnje da su izvršili krivična djela ratnog zločina protiv stanovništva i ratnih zarobljenika.

"Postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe za vrijeme oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnici Armije RBiH, izvodeći organiziranu vojnu akciju pod nazivom "Sana 95." u toku 1995. planirali, naredili, pokrenuli i poticali vojne napade na stanovništvo, naselja i pojedine civilne osobe na području općina Bihać, Bosanska Krupa i Sanski Most, prethodno znajući da stanovništvo nije bilo vojno organizirano, da nije sudjelovalo u napadima niti je pružalo otpor", priopćeno je iz kabineta ravljatelja policije RS-a.

Tijekom vojne akcije "Sana 95." ubijena su, navodi se, 132 civila i to granatiranjem, upotrebom vatrenog i hladnog oružja i namjernim nanošenjem tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom.

Navedene činjenice ukazuju da je osam osoba protiv kojih je podneseno izvješće Tužiteljstvu BiH, postupalo suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građana za vrijeme rata, odnosno da su prekršili odredbe Međunarodnog prava.

Druga dopuna izvješća sadrži 1.117 stranica pisanog materijala, a aktivnosti pripadnika MUPRS-a na otkrivanju krivičnih djela vezanih za ratne zločine se nastavljaju.

 

FENA


Nema komentara

Anketa

Ustavi