RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dva HDZ-a pozvali na nepriznavanje odluka pučista, te najavili sazivanje Hrvatskog narodnog sabora

Napisano 21.03.2011. 17:36

Središnji odbori HDZ BiH i HDZ 1990. na odvojenim sjednicama pozvali su danas na nepriznavanje odluka nezakonito i neustavno uspostavljene vlasti u Federaciji BiH, obvezali svoje dužnosnike da ne predaju vlast pučistima, pozvali ih da protiv njih podnesu kaznene prijave, te pokrenuli inicijativu za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora BiH


Predsjedništvo HDZ BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru predložilo, a Središnji odbor ove stranke potvrdio i donio sljedeće zaključke:

1. Predsjedništvo HDZ BiH poziva sve Županijske Skupštine u Federaciji BiH, institucije vlasti Federacije BiH i Bosne i Hercegovine da na temeljima Ustava i zakona provedu i okončaju proces konstituiranja i  uspostave tijela vlasti  uz puno poštivanje izbornog legitimiteta i većinske  političke volje sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini

2.  Predsjedništvo HDZ BiH osuđuje  djelovanje svih političkih subjekata koji su sudjelovanjem u protuustavnom i protuzakonitom konstituiranju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te u donošenju  neustavnih i nezakonitih odluka ugrozili ustavni poredak Federacije BiH

3.  Kandidiranje i potvrđivanje izbora Predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, te Vlade Federacije BiH na najgrublji način je prekršen Ustav Federacije BiH, Izborni zakon  Bosne i Hercegovine te pogažena temeljna načela demokratskog djelovanja i postupanja institucija vlasti zajamčenih Ustavom Bosne i Hercegovine

4.  Predsjedništvo HDZ BiH  očekuje i traži od svih nadležnih  institucija pravne države  da kroz svoje ustavno, zakonito i nepristrano djelovanje i postupanje zaštite ustavni poredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine

5.  Podržavamo ustavno i zakonito djelovanje Predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine, te tražimo od  Predsjednice Federacije BiH i legalnih članova Vlade F BiH  da ustraju  u  poduzimanju svih  pravnih  mjera i aktivnosti u cilju zaštite ustavnog poretka Federacije Bosne i Hercegovine

6.  Predsjedništvo HDZ BiH poziva sve legitimne institucije vlasti od općine do razine Bosne i Hercegovine da ne priznaju protuustavno i  nelegalno uspostavljenu vlast i da ne provode njihove nezakonite odluke

7.  Predsjedništvo HDZ BiH je podržalo inicijativu za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, kao i inicijativu za uspostavu međužupanijskog i međuopćinskog Vijeća sa hrvatskom većinom.

8. Svjesni da političko i institucionalno djelovanje SDP-a BiH  dovodi u pitanje stabilnost i euroatlantske  perspektive BiH, te nanosi ogromnu političku štetu  svima, a  prije svega  bošnjačkom narodu u BiH, i svjesni da takva politika ne uživa podršku velike većine  Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, pozivamo ih da se ograde od takvog djelovanja SDP-a  i koncepta rušenja ustavnog poretka Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.


Stajališta i zaključci s današnje sjednice Središnjeg odbora HDZ1990

A u stajalištima i zaključcima Središnjeg odbora HDZ 1990. koji je danas, također, zasjedao u Mostaru se navodi:

-    Pokušaj uspostave zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH od 17. ožujka 2011.  predstavlja izravan udar na ustavni poredak FBiH i BiH. Sjednica Doma naroda je sazvana nelegalno, bez certificiranih mandata od Središnjeg izbornog povjerenstva, kao i bez izaslanika svih federalnih jedinica i bez većinske volje hrvatskog naroda kao suverenog i konstitutivnog.

-    Budući da Dom naroda ima posebnu ulogu – crpi izborni legitimitet iz volje naroda putem izaslanika iz federalnih jedinica, vlast uspostavljena na takav neustavan način ne može biti legalna ni legitimna.

-    Ta vlast neće biti priznata od hrvatskog naroda u BiH, a ne bi trebala biti priznata ni od koga kome je stalo do poštivanja Ustava, zakona, ravnopravnosti naroda i budućnosti Bosne i Hercegovine.

-    Pozivamo sve dužnosnike HDZ1990 i apeliramo na sve ostale da ne sudjeluju u nezakonitim i neustavnim radnjama.

-    Pozivamo mjerodavne institucije: Središnje izborno povjerenstvo, Ustavni sud FBiH i Ustavni sud BiH da ponište sve odluke koje su donesene na neustavan i nelegalan način. Osuđujemo brutalne pritiske, sa bilo koje strane oni dolazili, na ove institucije s ciljem da se utječe na ishod njihovih odluka, te da se na taj način pokuša legalizirati puč.

-    Pozivamo sve nadležne pravosudne institucije da procesuiraju sve one koji su zloupotrijebili položaj i ovlasti. To podrazumijeva i podnošenje kaznenih prijava za sve one koji su sudjelovali i/ili poticali izvršenje kaznenih djela.

-    Pozivamo OHR, Vijeće za provedbu mira (PIC) kao i zemlje potpisnice Daytona, koji su nadležni i odgovorni za očuvanje političke stabilnosti i provedbe Mirovnog sporazuma, da spriječe kršenje Ustava i zakona i  da osiguraju uspostavu institucija zakonodavne i izvršne vlasti sukladno slovu i duhu Daytona. Posebno ih pozivamo da spriječe izbacivanje hrvatskog naroda iz Ustava, a ne da Pilatovski peru ruke i prebacuju odgovornost na druge.

-    Pozivamo sve one izabrane dužnosnike Hrvate koji su sudjelovali u nezakonitim i neustavnim radnjama da prestanu biti sudionici  dekonstituiranja vlastitoga naroda.
-   
Temeljem odgovornosti HDZ1990 koja nosi izborni legitimitet i naše odgovornosti za BiH, njenu stabilnost, integritet i europski put, Središnji odbor HDZ1990, kao najviši organ stranke između dva sabora, jednoglasno je usvojio slijedeće zaključke:

Zaključci SO HDZ 1990

1.    Suočeni s ustavnim i pravnim nasiljem koje je samo nastavak petnaestogodišnjeg dekonstituiranja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, mi, legitimni predstavnici hrvatske političke volje obvezni smo poduzeti sve korake, i iskoristiti sve metode i instrumente koji stoje na raspolaganju jednom narodu sukladno preambuli Ustava BiH i međunarodnim konvencijama uključujući i Međunarodni pakt o političkim i građanskim pravima, posebice članak 1. koji tretira pravo na samoodređenje.

2.    Središnji odbor  prihvaća inicijativu Predsjedništva o sazivanje Hrvatskog narodnog sabora, sastavljenog od legitimno izabranih  predstavnika Hrvata u sve organe vlasti u BiH od općine do države, bez obzira iz koje političke opcije dolaze,  koji će donijeti odluku o načinu i formi institucionalnog djelovanja.

3.    HDZ1990 će nastaviti i ustrajavati na uspostavi svih institucija od županije do države  od legitimnih predstavnika naroda i građana na ustavan i zakonit način kao preduvjet stabilnosti institucija, rješavanja duboke političke, ekonomske i socijalne krize i ubrzanog puta k NATO-u i Europskoj uniji.

4.    Kao legitimni predstavnici Hrvata u BiH želimo potvrditi našu spremnost da BiH izgrađujemo kao državu tri ravnopravna naroda i svih njenih građana što smo svjedočili još od raspada bivše države. Hrvati su ugradili svoj glas u temelje nezavisnosti, odlučujuće doprinijeli obrani posebno na početku rata kada drugi to nisu htjeli ili nisu mogli. Mi smo zarad integriteta države, kako u Washingtonu tako i u Daytonu, u njene temelje ugradili privremeni administrativno-teritorijalni aranžman HR Herceg-Bosna.

5.    Za izgradnju stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine izuzetno je bitno međusobno povjerenje tri naroda. Zato je značajno da sačuvamo mukotrpno sticano i krhko međunacionalno povjerenje koje je također  ugroženo političkim nasiljem i neustavnim i nezakonitim radnjama.


Nema komentara

Anketa

Ustavi