RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Džambas: Sve što Čović kaže dočeka se na nož; Sitarski: Je li Wigemark stariji od Ustavnog suda BiH?!

Napisano 24.05.2018. 23:29

Zdenka Džambas izaslanica Doma naroda Parlamenta BiH, Nikola Raguž iz HSP-a, Anto Bilić iz HDZ-a 1990 i politički analitičar Milan Sitarski bili su gosti emisije "Odgovorite ljudima" na FTV-u, prenosi Dnevnik.ba.

"Sve što govori predsjdenik (Dragan Čović) dočeka se na nož kao stvaranje trećeg entiteta", rekla je Zdenka Džambas. 

Na upit voditelja što je Čovićev "plan B" Džambas je rekla da je "plan B" ono što slijedi ukoliko se ponovno pokuša manipulirati Hrvatima iz BiH.

"Plan B je status quo", rekao je HSP-ov Raguž i dodao da bi volio da "plan B" govori o povratku Hrvata u Republiku Srpsku, radnim mjestima, popravljanju gospodarstva...

Devedesetkin Bilić rekao je da je "plan B" dio zadržavanja Čovića na vlasti i jačanje stranaka HNS-a. 

"Čović je rekao nedavno da 13 stranaka ide u koaliciji s HNS-om, a neki dan smo vidjeli samo njih šest", rekao je Bilić.

"Hrvati trebaju treću, jasniju, čišću i bolju poziciju koja nije ni HNS ni HDZ BiH", rekao je Bilić.

Na izjavu Ante Bilića iz HDZ-a 1990 kako cijeli županijski odbor ove stranke želi istupiti iz HNS-a, Milan Sitarski je konstatirao da je onda očit raskol u ovoj stranci.

"Mi smo uvijek takvog stava da sva tri naroda trebaju poštovati volju drugog naroda i zato mi imamo dobre odnose sa SNSD-om jer su ono pobijedili u RS-u", rekla je Džambas osvrćući se na komentar HSP-ovog Raguža da koalicija Dodika i Čovića nije dobra.

Govoreći o planovica A i B Milan Sitarski je kazao da Ustavni sud nije bez razloga neke odredbe Izbornog zakona proglasio neustavnima.

"Nije Ustavni sud tek tako poništio neke odredbe Izbornog zakona, oni su utvrdili da to nije u skladu s Ustavom BiH i njegovim natkrovljujućim načelom, a to je konstitutvnost naroda. Nju je Ustavni sud dva puta proglasio natkrovljujućim načelom, nedavno po presudi u slučaju Ljubić i još 2000. godine po apelaciji Alije Izetbegovića", rekao je Sitarski i dodao da presuda spominje i članove Predsjedništva BiH jer se u istoj navode svi administrativno-političke razine vlasti. 

"Gdje je u presudi Ustavnog suda BiH Predsjedništvo koje Čović spominje", pitao je Raguž Sitarskog dodavši da je i specijalni povjerenik EU u BiH Wigemark kazao kako se o predsjedništvu nije razgovaralo iako se ta tema pokušala nametnuti.

"Je li Wigemark stariji od Ustavnog suda BiH koji je navo sve administrativno-političke razine vlasti, pa i Predsjedništvo", pitao je Sitarski.

Cijelu emisiju i rasprave pogledajte u videoprilogu: 

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi