RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Evocirane uspomene na herojsku obranu Livna

Napisano 24.04.2010. 13:48
Spomenik braniteljima Livna

LIVNO - U razdoblju od 13. do 23. travnja Livnjaci se prisjećaju povijesnih događanja za livanjski kraj. I ove osamnaeste godine od 1992. evocirane su uspomene, organizirajući niz različitih kulturnih i sportskih događanja u Danima obrane Livna, a sve s jednim ciljem – sjećanje i zahvala onima koji su poginuli u obrani livanjskog kraja.
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je započela središnja proslava Dana obrane Livna.

Osvrt na ratna događanja

Nazočni su se prisjetili herojske obrane grada, osobito poginulih hrvatskih branitelja. Predsjednik OV-a Nijaz Golub osvrnuo se na ratna događanja prije 18 godina, istaknuvši da su vremena bila nemirna i vrlo neizvjesna. “Tada nismo mogli ni slutiti da će bilo tko uzeti sebi za pravo da ne poštuje našu slobodu, želju za samostalnošću i samoopredjeljenjem. Ta naša želja je neistomišljenicima bila povod za rat, a uzroci su se nalazili u velikodržavnim planovima naših susjeda, njihovoj želji da raskomadaju Bosnu i Hercegovinu. Iznenađeni tolikom mržnjom i nasilnošću, iako zbunjeni i zatečeni, uspjeli  smo se organizirati jer smo morali zaštititi naše najdraže kako smo znali i umjeli”, kazao je  Golub, dodavši da oni koji svim srcem vole ovaj grad sigurno žele i pomoći mu u ovim teškim vremenima. “Pomoći svom Livnu možemo  ako ga razvijamo, izgrađujemo i jačamo. Pri tom ne mislim samo na materijalna dobra, nego i na međuljudske odnose, na solidarnost, na razumijevanje različitosti. Samo jaka i razvijena općina je u stanju pomoći svojim građanima i zaštititi njihova prava. Želim vjerovati da ćemo to i imati u što skorije vrijeme”, kazao je Golub.

Nazočnima se obratio i načelnik livanjske općine Luka Čelan, istaknuvši da travanjski dani obrane zahtijevaju odavanje počasti i zahvalnosti svima onima koji su u obrani grada položili svoje živote. “Stoga ih se i danas s poštovanjem sjećamo i izražavamo iskrenu zahvalnost. Zahvalni smo i svakom stanovniku naše općine, koji je tada smogao hrabrosti i snage ostati u Livnu. Svaki od njih na svoj je način sudjelovao u organizaciji i funkcioniranju, koliko-toliko, normalnog života na ovim prostorima. Ne mislim pri tome samo na određenu nacionalnu niti vjersku skupinu. Mislim, prije svega, na čovjeka”, kazao je Čelan.

Položeni vijenci

Predsjednica FBiH Borjana Krišto u svom se obraćanju također prisjetila poginulih branitelja, posebno pozdravivši obitelji poginulih hrvatskih branitelja, branitelja HVO-a, sve predstavnike stradalničkih udruga HVO-a. “Ova svečana sjednica je mjesto prisjećanja, spomena, na žrtvu i hrabrost svih branitelja koji su dali svoje živote za našu slobodu. Zato, poštovani, zahvalnost, spomen i ponos spram hrabrošću i žrtvi svih onih koji su dali nesebičan i nemjerljiv doprinos i sljedeći svoja opredjeljenja u izgradnji bolje budućnosti za svakog čovjeka mora i treba biti naša trajna zadaća i odgovornost”, kazala je Krišto. Nakon svečane sjednice položeni su vijenci na spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda u gradskom parku, potom je u crkvi Sv. Josipa u Lištanima služena sveta misa, a sjećanje na poginule je odano  kod spomen-obilježja u Lištanima. Obilježavanje Dana obrane Livna završeno je u večernjim satima  nastupom livanjskih kulturno-umjetničkih društava na središnjem gradskom trgu.

Brojni ugledni gosti

Na svečanoj sjednici, pored vijećnika, bili su nazočni roditelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici javnog, kulturnog i političkog života općine, županije Federacije, među ostalim, i predsjednica FBiH Borjana Krišto, ministar pravosuđa u Vijeću ministara BiH Bariša Čolak, dopremijer FBiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade HBŽ-a Nediljko Rimac i resorni ministri u Vladi, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Crkve i vojske, načelnici susjednih općina kao i gosti iz RH te generalni konzul Konzulata u Mostaru Velimir Pleša.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi