RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

F BIH nije ispunila četiri uvjeta za nastavak suradnje sa MMF-om

Napisano 28.05.2010. 08:27

Dopremijer Federacije BiH i ministar finansija u Vladi FBiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas tijekom sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH da je na Fiskalnom vijeću BiH otprilike definiran sadržaj pisma namjere za stand-by aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (IMF), ali i da je konstatirano da FBiH nije ispunila četiri strukturalne odrednice.

U pitanju su obveze usvajanja federalnog zakona o plaćama u tijelima vlasti, izvještaj o učincima revizije određenih davanja iz proračuna te početak reforme mirovinskog sustava, redefinicija sistema beneficiranih mirovina, koji će ponovno biti sadržani u pismu namjere. Bevanda je novinarima u Parlamentu kazao kako je \\\"urađen prijedlog zakona o plaćama\\\", da su utvrđene \\\"njegove financijske implikacije\\\" te \\\"izračunata osnovica za obračun plaća koja treba biti donesena osam dana nakon usvajanja zakona\\\".

- Predugo traje trakavica u vezi s ovim zakonom - dodao je potom. Očigledno je kako on neće bit usvojen do 31. svibnja iako na rokovima neće biti insistirano, po ministrovoj izjavi. Bevanda, međutim, upozorava da postoje brojna potraživanja za sredstva MMF-a, Europske komisije (EC) i Svjetske banke (WB) te izražava bojazan da bi ovaj novac, potreban BiH, mogao biti \\\"alociran na druga mjesta\\\", što bi uzrokovalo velike probleme.

Federalni ministar financija kaže dalje da su u tijeku pregovori sa sindikatima, ali da aranžman ugrožava nesaradnja županija koji moraju provesti sve mjere koje provodi i FBiH. Sve županije moraju donijeti zakone o uštedama, izvršiti smanjenje stavke vezane za plate i zaustaviti povećanja, naveo je Bevanda.

 

Piše: VL

Nema komentara

Anketa

Ustavi