RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Federacija teško može do obilježja

Napisano 26.07.2010. 11:39
Prijedlog grba Federacije BiH

Odlu­kom Us­ta­vnog su­da BiH po­čet­kom 2007. go­di­ne, ta­daš­nji grb i zas­ta­va Fe­de­ra­ci­je BiH su izba­če­ni iz upo­tre­be. Od ta­da pa do dan da­nas, ovaj bh. en­ti­tet ne­ma svo­ja obi­lje­žja.

Ignorirali i Ustavni sud

Ra­zlog je je­dnos­ta­van, ti­pi­čan za BiH i naj­je­dnos­ta­vni­je se mo­že de­fi­ni­sa­ti kao ne­pos­to­ja­nje po­li­ti­čke vo­lje i su­gla­snos­ti.

Na­dle­žna par­la­men­tar­na ko­mi­si­ja je na­kon ja­vnog kon­kur­sa spro­ve­la ci­je­lu pro­ce­du­ru i tri idej­na rje­še­nja pre­dlo­ži­la Par­la­men­tu FBiH. Iako je u Pred­sta­vni­čkom do­mu obav­lje­na sa­mo rsa­pra­va uz za­klju­čke, Dom na­ro­da ni do da­nas ove pri­je­dlo­ge ni­je ni ra­zma­trao. Si­tu­aci­je je ukrat­ko slje­de­ća: Srbi sma­tra­ju da se i nji­ho­vo na­ci­onal­no obi­lje­žje tre­ba na­ći na grbu, Hrva­ti in­sis­ti­ra­ju na svom po­vje­snom grbu, a Boš­nja­ci sma­tra­ju pri­hva­tlji­vim ko­ri­šte­nje i obi­lje­žja Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne. Pos­to­je i oni ko­ji po­drža­va­ju pri­je­dlog grba i zas­ta­ve bez i je­dnog je­di­nog na­ci­onal­nog obi­lje­žja.

Oči­gle­dno je da će o sve­mu ovo­me odlu­či­va­ti tek no­vo­iza­bra­ni pred­sta­vni­ci za­ko­no­da­vne vlas­ti u FBiH na­kon op­štih izbo­ra u okto­bru.

Us­ta­vni sud BiH je s po­čet­ka 2007. go­di­ne do­nio odlu­ku ko­jom se uki­da­ju grb i zas­ta­va FBiH, na­kon što ni­je ispo­što­va­na pret­ho­dna odlu­ku is­tog Su­da da u ro­ku od po­la go­di­ne grb i zas­ta­va FBiH bu­de us­kla­đe­ni sa Us­ta­vom ta­ko da pred­stav­lja­ju sva tri kon­sti­tu­ti­vna na­ro­da u Fe­de­ra­ci­ji.

Po­tom je ofor­mlje­na ko­mi­si­ja Par­la­men­ta FBiH ko­ju su či­ni­li fe­de­ral­ni po­sla­ni­ci, de­le­ga­ti, te lju­di iz stru­ke, ko­ja je na­kon osam mje­se­ci ra­da us­pje­la da je­dno­gla­sno oda­be­re tri idej­na pri­je­dlo­ga grba i zas­ta­ve i upu­ti ih Pred­sta­vni­čkom do­mu Par­la­men­ta FBiH. Pred­sta­vni­čki dom je održao ras­pra­vu, ali ni­je i gla­sao već sa­mo po­držao rad ovog ti­je­la i na­lo­žio Ko­mi­si­ji da ulo­ži do­da­tne na­po­re ka­ko bi Par­la­men­tu pre­dlo­ži­la sa­mo je­dan pri­je­dlog grba i zas­ta­ve.

- Mi smo kao Ko­mi­si­ja te za­klju­čke pri­hva­ti­li i is­te pri­je­dlo­ge upu­ti­li Do­mu na­ro­da jer je ta­kva oba­ve­za. Oče­ki­va­li smo da sa obje­di­nje­nim sta­vo­vi­ma i za­klju­čci­ma oba do­ma nas­ta­vi­mo po­sli­je svoj rad - pri­sje­ća se pred­sje­da­va­ju­ći Ko­isi­je za grb i zas­ta­vu FBiH Ismet Osma­no­vić za "San".

Kako se donose

No, Dom na­ro­da ni dan da­nas ni­je sta­vio ove pri­je­dlo­ge na dne­vni red. Osma­no­vić tvrdi da je pi­sme­no tri pu­ta ur­gi­rao kod ko­le­gi­ja Do­ma na­ro­da, ali da ni­kad ni­je ni­šta pos­ti­gao.

- Za­kon­ska je oba­ve­za Do­ma na­ro­da da sta­vi ovaj pri­je­dlog, ka­kav god bio, na dne­vni red. Ja, me­đu­tim, ne­mam ni­ka­kvih mo­gu­ćnos­ti ni ovlas­ti da ih pri­mo­ram na to. Sma­tram da je na­prav­lje­na ve­li­ka gre­ška i pro­pust što se u Do­mu na­ro­da ni­kad ni­je ras­prav­lja­lo o ova tri pri­je­dlo­ga, ma ka­kve ras­pra­va i ko­na­čna odlu­ka bi­le - ocje­nju­je Osma­no­vić.

Čel­ni­ci Do­ma na­ro­da Be­sim Ima­mo­vić, Stje­pan Kre­šić i Dra­go Pu­zi­ga­ća pro­šle se­dmi­ce ni­su ima­li kon­kre­tne od­go­vo­re na pi­ta­nje "Sa­na" šta je sa grbom i zas­ta­vom FBiH, izu­zev izje­dna­če­nog sta­ja­li­šta da u ovom uza­vre­lom po­li­ti­čkom i pre­di­zbor­nom vre­me­nu ne tre­ba po­te­za­ti to pi­ta­nje.

Obi­lje­žja FBiH se, pod­sje­ti­mo, usva­ja­ju u Par­la­men­tu FBiH ve­ći­nom gla­so­va po­sla­ni­ka, de­le­ga­ta, te de­le­ga­ta iz sva­kog na­ro­da po­naoosob. Ko­le­gij Do­ma na­ro­da vje­ro­va­tno je svjes­tan da se ova­kvo su­gla­sje tre­nu­tno ne mo­že pos­ti­ći.

Stje­pan Kre­šić pro­ko­men­ta­ri­sao je krat­ko za "San" pod­sje­ća­njem da su Hrva­ti za to da nji­hov pos­vje­sni grb, na­ci­onal­ni sim­bol, bu­de uvršten u obi­lje­žja FBiH. I nje­gov ko­le­ga Pu­zi­ga­ća ka­že da sa­daš­nja obi­lje­žja FBiH tre­ba­ju sa­drža­ti etni­čke ozna­ke, te da se ka­sni­je mo­gu ra­di­ti iz­mje­ne.

- Mi­slim da je to tre­ba­lo za­vrši­ti. Ne znam iz ko­jih ra­zlo­ga to ni­je do­ni­je­to, ali ne­će bi­ti do­ni­je­to sve do po­sli­je izbo­ra. U BiH ima­mo izbo­re sva­ke dvi­je go­di­ne i oči­gle­dno je da se sa­mo u onoj "nei­zbor­noj" go­di­ni mo­že ne­što i ura­di­ti - ka­že Pu­zi­ga­ća za "San".

Na pi­ta­nje da li je krše­nje Us­ta­va i to što je­dan en­ti­tet, iako po Us­ta­vu tre­ba ima­ti obi­lje­žja, to ne­ma sko­ro dvi­je go­di­ne, Pu­zi­ga­ća od­go­va­ra da to ni­je ni­šta ču­dno.

Obilježja države BiH

- Mi ima­mo i oba­ve­zu­ju­će odlu­ke Us­ta­vnog su­da od pri­je de­set go­di­na ko­je još ni­su ispo­što­va­ne - ka­že on.

I Ima­mo­vić ne­ma kon­kre­tan od­go­vor za­što na dne­vnom re­du Do­ma na­ro­da ni­kad ni­je stav­ljen pri­je­dlog grba i zas­ta­ve FBiH, ali do­da­je da su svi svje­sni da će se te­ško do­ći do sa­mo je­dnog rje­še­nja od po­nu­đe­na tri.

- Ja mi­slim da je naj­bo­lje da pre­uze­me­mo grb i zas­ta­vu BiH, jer će tre­ba­ti vre­me­na da se to ri­je­ši. Ipak mo­ra se če­ka­ti dok izbo­ri pro­đu, sad je si­tu­aci­ja kon­fu­zna i na­pe­ta - ka­že Ima­mo­vić.

On pod­sje­ća da su u pri­je­dlo­zi­ma ko­je je Ko­mi­si­ja upu­ti­la u Par­la­ment FBiH, bi­la zas­tu­plje­na dva kon­cep­ta. Je­da je bio sa čis­to na­ci­onal­nim sim­bo­li­ma, a dru­gi bez do­mi­nan­tnih obi­lje­žja.

Od tri pri­je­dlo­ga je­dan li­ko­vno sa­drži na­ci­onal­na obi­lje­žja tri kon­sti­tu­ti­vnih na­ro­da u FBiH unu­tar ko­jeg su po tri ma­la grba. Je­dan sa ša­ho­vni­com, dru­gi sa lji­lja­ni­ma i tre­ći sa srpskom tro­boj­kom. Dru­gi pre­dlo­že­ni grb li­ko­vno se sas­to­ji od tri kro­va kao sim­bo­la tri­ kon­sti­tu­ti­vna na­ro­da ko­ji ži­ve u je­dnoj ku­ći, dok je tre­ći sti­li­zo­van od tri bo­je, ze­le­ne, pla­ve i crve­ne.

De­le­gat iz srpskog na­ro­da u fe­de­ral­nom Do­mu na­ro­da i član Ko­mi­si­je za grb i zas­ta­vu Sve­to­zar Pu­da­rić ka­že da je ono što je bi­lo pro­blem ra­da unu­tar sa­me Ko­mi­si­je, ra­zlog za­što stvar sto­ji i u Par­la­men­tu. On sma­tra da je pro­blem su­štin­ske pri­ro­de i pod­sje­ća da odlu­ka Us­ta­vnog su­da ni­je pro­pi­sa­la da grb i zas­ta­va mo­ra­ju ima­ti na­ci­onal­ne sim­bo­le, već da ne smi­ju bi­ti dis­kri­mi­ni­ra­ju­ći.

- Mi ima­mo in­sis­ti­ra­nje klu­ba Hrva­ta da se oba­ve­zno na­đe hrvat­ski po­vje­sni grb na grbu, a da na zas­ta­vi kao i ne mo­ra. Ima­mo odbi­ja­nje Klu­ba Boš­nja­ka da de­fi­ni­še šta je to boš­nja­čki na­ci­onal­ni sim­bol. Oni u je­dnom mo­men­tu tvrde da je zla­tni lji­ljan sve­bo­san­ski sim­bol, a on­da ga in­de­ti­fi­ku­ju kao boš­nja­čki i tu se stal­no vrši pre­li­va­nje boš­nja­čkog u bo­san­sko i obrnu­to, što je, opet, so­fis­ti­ci­ra­ni vid na­ci­ona­li­zma. S tre­će stra­ne ve­ći dio klu­ba Srba ko­ji ni­je iz SDP-a se na­la­zi u po­zi­ci­ji da, oče­ku­ju­ći ras­plet izme­đu ova dva klu­ba, mir­no nas­tav­lja­ju da tvrde da su Srbi i da­lje u ne­ra­vno­pra­nom po­lo­ža­ju u FBiH. Stav SDP-a je ja­san - grb i zas­ta­va FBiH ne mo­ra­ju i ne bi tre­ba­li sa­drža­va­ti etni­čke sim­bo­le ko­ji di­je­le, jer na ža­lost u ovom tre­nut­ku oni ne spa­ja­ju na­ro­de - de­ta­ljno ra­zla­že si­tu­aci­ju Pu­da­rić.

Ko­ri­šte­nje sim­bo­la BiH u FBiH kao pre­la­zni oblik, Pu­da­rić ne sma­tra ide­al­nim rje­še­njem.

- To je des­tru­kci­ja je­dne cje­li­ne BiH, jer se FBiH još ja­če iden­ti­fi­ku­je sa BiH i na taj na­čin pod­sti­če iden­ti­fi­ka­ci­ju RS kao ne­čeg štio je izvan BiH - ka­že on.

Ministar jasan

Fe­de­ral­ni mi­nis­tar prav­de Fe­liks Vi­do­vić sma­tra da sad ap­so­lu­tno ni­je do­bra pri­li­ka da se u pro­ce­du­ri na­đu pri­je­dlo­zi grba i zas­ta­ve, jer bi usljed izbor­nih tež­nji sve oti­šlo u "kri­vom smi­je­ru".

- Či­nje­ni­ca je da ne­ma grba i zas­ta­ve, ne smi­je­mo igno­ri­ra­ti da je to kru­pno po­li­ti­čko pi­ta­nje, a zna­mo ka­ko je te­ško pos­ti­ći su­gla­sje oko po­li­ti­čkih pi­ta­nja na za­ko­no­da­vnom ni­vou u FBiH. Us­ta­vom i Za­ko­nom o grbu i zas­ta­vi je pro­pi­sa­no da obi­lje­žja tre­ba­mo ima­ti, ali to je za­ko­no­da­vna na­dle­žnost - ka­že Vi­do­vić.

Problem za policiju

Pro­blem ne­pos­to­ja­nja obi­lje­žja FBiH ote­ža­va po­sao i pri­li­kom ozna­ča­va­nja po­li­cij­skih uni­for­mi. Mi­nis­tar unu­traš­njih po­slo­va FBiH Mu­hi­din Alić ka­že da po­li­ci­ja tre­nu­tno ko­ris­ti je­dno rje­še­nje obi­lje­žja u ko­jem na po­dlo­zi ne­ma ni­šta osim na­zi­va Fe­dra­ci­ja BiH.

- Ovo je pro­blem ko­ji tra­je i mi smo na­šli rje­še­nje bez obi­lje­žja da bi­smo mo­gli ispo­što­va­ti odlu­ku Us­ta­vnog su­da. Že­ljno če­ka­mo da do­bi­je­mo ta obi­lje­žja u skla­du sa odlu­kom Us­ta­vnog su­da. Pre­la­zno rje­še­nje je ozna­ka bez ika­kvih ozna­ka, bez grba. Kad se do­ne­su obi­lje­žja FBiH njih će­mo sta­vi­ti na uni­for­me - ka­že Alić.

Himnu ne spominju

Us­tav na­la­že da FBiH osim grba i zas­ta­ve, tre­ba ima­ti i svo­ju hi­mnu ko­ju, in­te­re­san­tno, još ni­ko ne spo­mi­nje.

San


Nema komentara

Anketa

Ustavi