RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Festival »Sedmica bosanskih kraljeva«: Kraljevska svita stigla u Travnik

Napisano 02.07.2010. 13:22

Festival »Sedmica bosanskih kraljeva«: Kraljevska svita stigla u Travnik

Trećeg dana Festivala "Sedmica bosanskih kraljeva“, kraljevska svita se zaustavila u Pruscu, a kralj, kraljica i dvorjani su predvodili brojne posjetitelje prilikom obilaska srednjovjekovne Bijele tvrđave. Uz koncert srednjovjekovne glazbe u izvedbi ansambla “Modus Vivendi”, prisutni su uživali u postavci izložbe “Bosna u vrijeme Kulina bana”, saopćila je Agencija Mašta.

Potom se svita uputila u Travnik, gdje su ih dočekali vodiči i poveli u obilazak grada od Trga grada Leipziga do Plave vode. Posjeta Zavičajnom muzeju u Travniku i obilazak rodne kuće Ive Andrića je oduševila kralja i kraljicu.
Dok je kraljevski kušač posebno uživao u srednjovjekovnoj gozbi pripremljenoj za svitu u restoranu Divan, na tvrđavi Stari grad su se okupili građani Travnika i brojni gosti.

Kralj i kraljica su na poklon dobili po goluba u kavezu ispred Udruženja za zaštitu i uzgoj sitnih životinja "Sead Bradić Tulika“, te po jednog psa tornjaka ispred Kinološkog kluba "Tornjak“. "Još od doba ilirskih plemena, planina Vlašić postojbina je neustrašivog pastirskog psa tornjaka, sviklog na borbe s vukovima. Neka vam ovi psi tornjaci budu pratnja i zaštita od svakovrsnih lupeža i sjecikesa dok obilazite Kraljevstvo bosansko“.

Nakon toga je upriličeno svečano otvaranje srednjovjekovnog trgovišta "Garbun“, gdje su svoje proizvode izložili i kovač novca, gradska pisarica, tkalja... Prilikom otvaranja trgovišta, s pergamenta je pročitana povelja Stjepana Vukčića-Kosače "Prostih i blagoslovih“.
Kraljevska svita će danas posjetiti Fojnicu, gdje je pripremljen interesantan program za sve koji odluče taj dan krenuti u uzbudljivu avanturu tragovima bosanskog kraljevstva.


Nema komentara

Anketa

Ustavi