RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Fojnica - Deset hrvatskih povratničkih obitelji s 39 članova napokon dobilo krov nad glavom

Napisano 09.06.2010. 13:20

Pero se u Fojnicu, kako nam kaže, vratio prije tri godine. Sa svojom obitelji živi u pomoćnom objektu

Deset hrvatskih povratničkih obitelji iz općine Fojnica s 39 članova dobilo je krov nad glavom. Ključeve obnovljenih kuća jučer su im uručili čelnici državnog Ministarstva za Ijudska prava i izbjeglice - ministar Safet Halilović i njegov zamjenik Slavko Marin.

Bit će ih još

Projekt obnove stajao je 250.000 KM, a sredstva su osigurana u sklopu projekta ZP08. Pero Lovrić u Fojnicu se, kaže, vratio prije tri godine. S obitelji živi u pomoćnom objektu, a nakon što je jučer dobio ključeve obnovljene kuće, uskoro planira useljenje. - Puno mi znači što ćemo supruga,
dijete, majka i ja uskoro u novu kuću. Zadovoljan sam kvalitetom radova i presretan sam što uskoro preseljavamo - kaže Pero Lovrić. Kuće hrvatskim povratnicima u Fojnicu obnovljene su po sustavu «ključ u ruke», a projekata obnove ratom porušenih kuća u Fojnici, najavili su Halilović i Marin, bit će još. U projektu ZP09 za potrebe obnove i povratka u Fojnicu osigurano je 200.000 te još 100.000 KM u sklopu ovogodišnjih projekata obnove i povratka. Sredstava će biti i za projekte održivog povratka, naglašava ministar Halilović. «Već nam je pristiglo 300 aplikacija za razne projekte održivog povratka. Vjerujem da će dio iznosa od 14 milijuna KM, izdvojen u ove namjene, završiti i u Fojnici, kaže Safet Halilović, ministar za Ijudska prava i izbjeglice BiH. Što se potreba na terenu tiče, u Fojnici još oko 250 kuća, uglavnom hrvatskih, treba obnovu. Međutim, samo 38 prognaničkih obitelji ispunilo je pravne uvjete te mogu konkurirati za projekte obnove i povratka Ministarstva za ljudska i izbjeglice. «Pozivam sve one koji to još nisu učinili da dođu i ispune pravne preduvjete kako bi im se mogle obnavljati kuće», naglasio je Marin, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice. Prema njegovim riječima, od 1995. godine do danas Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH za projekte obnove i povratka u Fojnici izdvojilo je sedam milijuna KM. Fojnica, Bugojno, Travnik i Jajce, naglašava Marin, općine su na kojima se testira uspjeh procesa povratka prognanih u središnjoj Bosni.

Prioritet i Posavina

Osim središnje Bosne, prioritetna mjesta povratka su Posavina i istočna Bosna. S 35 milijuna KM, koliko je za projekte obnove i povratka izdvojeno iz ovogodišnjeg državnog proračuna, riješit će se tek dio zahtjeva. Milijarda maraka potrebna je za rješavanje svih 45 tisuća podnesenih zahtjeva za obnovom.
Čelnici državnog Ministarstva za izbjeglice vjeruju da će kreditnim sredstvima u iznosu od milijardu KM do 2015. godine riješiti sve podnesene zahtjeve za obnovom, odnosno omogućiti svima koji to žele da se vrate na svoje. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi