RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Foto/Video: Predstavljen zbornik radova "Rama - nekoć i danas"

Napisano 11.07.2010. 09:23
Borjana Krišto

U Domu kulture u Prozoru sinoć je predstavljen Zbornik radova s Međunarodnog znanstvenog skupa koji je u Rami održan prije nešto više od godinu dana i za kojega možemo reći da je svojevrsna „Ramska biblija“. Po prvi puta na jednom mjestu Rama je obrađena s povijesne, stručne i znanstvene strane. Također, u sklopu predstavljanja Zbornika, predstavljen je i dokumentarni film „Ramske perspektive“.

Uz glavnog urednika, promotor prvog dijela, Kulturno-povijesni kontekst, bio je prof. dr. Besim Spahić redoviti profesor na Političkim naukama Univerziteta u Sarajevu, a promotor drugog dijela - Društveno – gospodarske perspektive bio je prof. dr. Jozo Rogošić, voditelj Studija ekologije i mediteranske poljoprivrede na Sveučilištu u Zadru.
 
Nakon promotora Zbornika, nazočnima se obratila predsjednica Federacije BiH gospođa Borjana Krišto, koja je bila pokroviteljica Znanstvenog skupa, i koja je između ostalog kazala „Prisjetim se prvih sastanaka s članovima organizacijskog odbora, koji su ujedno i urednički tim ovoga zbornika, nisam ni u jednom trenutku posumnjala u kvalitetu znanstvenog skupa, kojega su organizirali, niti u ustrajnost organizatora da nakon skupa tiska Zbornik. Možda iz lokalne ramske perspektive to ne izgleda puno, ali moramo priznati da malo naših općina ima slične kulturne događaje, a još ih manje ima tiskane zbornike radova koji se lokalnim temama bave isključivo sa znanstvene strane i koji su uređeni prema suvremenim izdavačkim standardima znanstvenih publikacija. Evo, to je uspjelo ramskom ogranku Matice hrvatske. Iz navedenoga se može izvući logična pouka – kako se moramo osloniti na vlastite snage, jer neće se nitko drugi, ako ne mi sami, baviti našom poviješću, tradicijskom kulturom i razmatranjem gospodarskih perspektiva, kako Rame i ramskoga kraja, tako i općenito svih naših prostora. Stoga u prvome redu želim čestitati prošlogodišnjem organizacijskom odboru Znanstvenog skupa i uredništvu na obavljenom poslu“.
 
Osim Znanstvenog skupa koji je bio međunarodnog karaktera, možemo reći da je i predstavljanje Zbornika bilo međunarodno i znanstveno. Predstavljanju Zbornika nazočili su predstavnici sedam sveučilišta: Ljubljanskog, zagrebačkog, zadarskog, osječkog, dubrovačkog, sarajevskog i mostarskog.
 
Sinoć predstavljeni Zbornik biti će izvor brojnih informacija i sadržaja vezanih za Ramu, počevši od povijesnih, preko kulturnih pa do gospodarskih tema. Također, bit će izvor, ali i izazov svim budućim istraživačima Rame da naprave nove korake u daljnjem istraživanju i predstavljanju Rame i ramskoga kraja široj javnosti.
 
Svi oni koji budu čitali Zbornik ne smiju zaboraviti da iza svake teme stoji dugotrajan i mukotrpan rad uglednih znanstvenika i povjesničara, ali i mnogih drugih, čiji je konačni rezultat serviran nama na čitanje i proučavanje.
 
Iskrene čestitke organizacijskom odboru Znanstvenog skupa i autorima Zbornika na hrabrosti, upornosti i volji uloženima u ovaj veliki projekt!

 

Više slika sa događaja na: http://www.rama-prozor.info/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=3519&Itemid=2

Rama-Prozor.Info


Nema komentara

Anketa

Ustavi