RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Glasnović: Da nema Hrvata iz BiH, Hrvatska danas ne bi postojala

Napisano 07.08.2010. 22:55
O

krugli stol pod nazivom „Oslobodilačka operacija hrvatske vojske Oluja i politička situacija nakon Oluje u RH i BiH, 15 godina poslije“ u organizaciji Političke akademije Dr. Ante Starčević (HSP-a BiH) održan je danas u Kupresu. Polaznici akademije imali su priliku čuti izlaganja generala Željka Glasnovića, generala Živka Budimira te dr. Josipa Jurčevića.

Okrugli stol je otvorio direktor Političke akademije Vjekoslav Čamber, naglasivši kako se on realizira u Kupresu jer je upravo Kupres mjesto na kojem je počela borba Hrvata proptiv velikosrpskih okupatora.


Polaznicima su se obratili dr. Zvonko Jurišić predsjednik HSP-a BiH i Martin Raguž, kandidat Hrvatske koalicije HDZ 1990 – HSP BiH. Pozdravivši nazočne, dr. Jurišić je istaknu važnost djelovanja Akademije. „Svjedoci smo kako se povijest nastoji iskriviti, no Akademija omogućuje polaznicima da kroz predavanja renomiranih predavača i kroz konstruktivne rasprave svih sudionika, izuče činjenice, odnosno pravu istinu“, kazao je dr. Jurišić.

Raguž je u svom obraćanju polaznicimaistakao važnost akcije Oluja. Govoreći o Daytonu kazao je sljedeće: „Dakle u Dayton-u je zaustavljen rat, osiguran mir, data jamstva za sigurnost, ali i oktroirana unutarnja struktura BiH koja 15 godina nakon potpisivanja, uz svo revidiranje i kreativno tumačenje nije dovela do potpune stabilnosti i državne strukture koja jamči istinsku jednakopravnost tri naroda i svih naroda i građana, te upravljivost sustava koji će zemlju vući prema NATO i EU integracijama, te pokretati resurse i razvoj zemlje“.

Image

General Željko Glasnović, jedan od najistaknutijih hrvatskih generala, održao je predavanje o operacijama koje su prethodile Oluji: Zima 94, Skok 1, Bljesak, Skok 2, Ljeto 95. Glasnović je istaknuo svoje zadovoljstvo zbog velikog broja mladih i obrazovanih ljudi koji su došli nazočiti okruglom stolom kazavši kako je sloboda rođena u agoniji, a upravo u mladim ljudima leži njezina budućnost napomenuvši kako je ovaj vid obrazovanja iznimno važan jer onaj tko kontrolira prošlost, kontolira vlastitu budućnost.

Govoreći o Domovinskom ratu, Glasnović je naglasio kako je riječ o herojskom ratu. „Voditi rat na najnižoj taktičkoj razini, gdje najvažniju ulogu ima pojedinac, je pravi i najteži rat. Gledati neprijatelja oči u oči čin je herojstva.“

Govoreći o Hrvatima iz Bosne i Hercegovine i njihovoj ulozi u ratu, Glasnović je istaknuo sljedeće: "Da nema Hrvata iz BiH, Hrvatska danas ne bi postojala“.

Držeći predavanje o Oluji, Glasnović je kazao kako je riječ o kvalitetnoj vojnoj operaciji s minimalno civilnih žrtava. „Za anglosksonski savez i državu Izrael vrijedi jedan zakon, a za male države vrijedi neki sasvim drugi zakon i otuda dolaze neutemeljene optužbe na račun vojnih akcija hrvatskih vojnika.“ kazao je Glasnović.

Predavanje o Oluji polaznicima Akademije održao je je još jedan istaknuti hrvatski general i dopredsjednik HSP-a BiH, Živko Budimir. U vrijeme Oluje, Budimir je bio savjetnik za vojna pitanja prvog predsjednika RH, Franje Tuđmana te je aktivno učestvovao u provedbi Oluje kao pripadnik Zbornog područja Karlovac. Budimir je govorio o političkim i vojnim okolnostima koje su prethodile Oluji. Napomenuo je kako su operacijom Cincar stvoreni preduvjeti za operaciju Oluja.

Također, istaknuo je važnost sporazuma koji su potpisali Tuđman i Izetbegović pod nazivom Splitski sporazum kojim je omogućeno djelovanje hrvatske vojske na teritoriju BiH. „Teritorij RH i BiH je za vojnike RS-a, srpske krajine i razne srpske dragovoljce i pripadnike JNA-a predstavljao jedan prostor, za njih niti u jednom trenutku nije postojala granica BiH i RH. Splitski sporazum je stoga bio iznimno važan za daljnji tijek djelovanja hrvatske vojske“, kazao je Budimir.

Dr. Jurčević u svom izlaganju je govorio o ratnom vremenu i vremenu nakon Daytona.

Polaznicima je kazao kako su u ratu na prostoru biše Jugoslavije sudjelovala 3 aktera. „Prvi akter je srpski agresor, odnosno srbijanska oružana agresija. Drugi akter su žrtve srbijanske agresije, a to su kronološki: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Kosovo. Treći akter je Međunarodna zajednica koja je iznimno složen i kontradiktoran pojam. Kroz sve institucije MZ ostvaruju se nacionalni intersi najmoćnijih“, kazao je Jurčević.

Govoreći o Vukovaru, dr. Jurčević je israknuo kako je upravo u Vukovaru nanesena najveća šteta srpskim agresorima, a to je prema njegovim riječima jedan od najvećih fenomena u vojnoj povijesti jer je riječ o borbi tek 2.500 hrvatskih vojnika protiv više desetaka tisuća agresorskih vojnika.

Jurčević se posebno osvrnuo na Daytonski sporazum, kazavši kako je Dayton uzrok tome što Hrvati u BiH danas gube svoj identitet i svoju kulturu.

„Nikada nemojte izdati interese hrvatskog naroda jer nitko neće štiti interese hrvatsog naroda, ako nećete vi sami“ na kraju je poručio dr. Jurčević polaznicima Akademije, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću HSP-a BiH.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi