RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Glavno vijeće HNS-a: Izmjene ustava na osnovu Kreševske deklaracije

Napisano 07.09.2011. 12:43
Sjednica HNS

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora održalo je danas u Sarajevu 4. redovitu sjednicu pod predsjedanjem predsjednika dr. Bože Ljubića. Na sjednici su razmatrana aktualna pitanja te usvojeni zaključci koji će biti upućeni Predsjedništvu HNS-a.

Glavno vijeće je u sklopu pitanja vezanih za promjenu ustava i izbornog zakona te provedbe Odluke Suda u Starzbourgu „Sejdić-Finci“, zadužilo Odjel za pravna pitanja da izradi prijedlog ustava za BiH na temelju Kreševske deklaracije i usvojene Rezolucije HNS-a. Glavno vijeće smatra da je nužno izvršiti određene promjene i Ustava FBiH, pogotovo u dijelu koji se odnosi na diskriminaciske odredbe prema hrvatskom narodu, nametnute od ureda Visokoga predstavnika.

Glavno vijeće je razmatralo i pitanje revizije braniteljskih prava. Konstatiralo je kako nelegalna federalna vlast selektivno i protupropisno obavlja reviziju branitelja na štetu hrvatskle komponente. Glavno vijeće je zadužilo Odjel za pitnje branitelja da zajedno s udrugama izvrši analizu zakona i propisa i da pronađe načine zaštite prava branitelja.

S obzirom da zbog aktualne revizije mnogi branitelji ostaju bez svojih prava u Republici Hrvatskoj, Glavno vijeće će upoznati institucije Republike Hrvatske s nezakonitim aktivnostima aktualne vlasti prema braniteljskoj populaciji, očekujući da se institucije RH adekvatno odrede prema ovome pitanju.

Glavno vijeće će predložiti Predsjedništvu HNS-a donošenje Odluke o utemeljenju Savjeta HNS-a. Predviđeno je da predsjednik Savjeta bude i član Glavnoga vijeća HNS-a.

Glavno vijeće je zadužilo Odjel za međunarodne odnose i Odjel za financije da realiziraju raniju odluku o otvaranjeu Ureda HNS-a u Washingtonu i Briselu.

Glavno vijeće je razmatralo i nastojanja nelegalne federalne vlade kojima pokušavaju mjenjati utvrđenu trasu autoceste na Koridoru Vc. Promjena trase je ocjenjena neprihvatljivom s političkog, prometnog, financijskog aspekta. Glavno vijeće traži od svih mjerodavnih institucija da poštuju i provode odluke i zaključake Vijeća ministara i nadležnih institucija koje se odnose na ovo pitanje.


Nema komentara

Anketa

Ustavi