RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Grabar-Kitarović: Puzajućim izmjenama Daytona ugrožena konstitutivnost naroda

Napisano 16.03.2017. 23:32

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila je u četvrtak u Neumu da će Hrvatska pojačati diplomatske napore kako bi se dogradio Daytonski mirovni sporazum i spriječili vanjski utjecaji u BiH i širem susjedstvu. 

"Snažno ćemo diplomatski djelovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje Daytonskog sporazuma, osiguranja stabilnosti BiH i šireg susjedstva te sprječavanja vanjskih utjecaja", rekla je Grabar-Kitarović na znanstvenoj konferenciji 'Hrvati BiH nositelji europskih vrijednosti'.

Dodala je da Hrvatska očekuje žurno donošenje novog izbornog zakona koji će jamčiti ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, novog statuta grada Mostara i provedbu demokratskih izbora u tom gradu.

Ocijenila je da je "puzajućim" izmjenama Daytonskog sporazuma i odlukama visokih međunarodnih predstavnika 'ugrožena konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH'.

"U dva navrata Bošnjaci su izabrali hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH. BiH je izložena novim izazovima posebno međunarodnog terorizma te prijetećoj migrantskoj krizi. Raste broj ekstremističnih zajednica. U Republici Srpskoj gotovo da nema povratka prognanika i izbjeglica, a u Federaciji BiH nastavlja se majorizacija Hrvata“, dodala je.

Grabar-Kitarović smatra da međunarodna zajednica pasivno promatra te pojave u susjednoj državi. "One uz jačanje separatističkih težnji snažno utječu na ravnopravnost Hrvata u BiH. Ne smijemo zatvarati oči pred ovim činjenicama“, istaknula je.

Hrvatski  član Predsjedništva BiH Dragan Čović istaknuo je kako Hrvati u BiH najsnažnije zagovaraju približavanje Europskoj uniji i NATO-u, želeći u tom procesu ostvariti jednakopravnost.

"Europski i euroatlanti put nema alternative. Hrvati jesu predvodnici i nitko nas na tome putu neće zaustaviti. Želimo status kandidata u EU do kraja ove godine i aktiviranje akcijskog plana za članstvo s NATO (MAP)“,  rekao je Čović.

Ocijenio je da su Bošnjaci i Srbi zadovoljni sa sadašnjim stanjem i činit će sve da uspore i odgode taj put za pet do deset godina kako bi "riješili problem Hrvata kojima bi bila namijenjena sudbina nestanka". "To neće ići tako", ustvradio je Čović.

U Neumu je u četvrtak počela dvodnevna konferencija koja je podijeljena u tri panela - o povijesti, kulturi, jeziku i obrazovanji Hrvata, europskom putu BiH te o ustavnoj i institucionalnoj jednakopravnosti Hrvata.


Nema komentara

Anketa

Ustavi