RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Granični prijelaz zavadio prve susjede u ljubuškom Prologu

Napisano 04.07.2013. 16:22
Granični prijelaz zavadio prve susjede u ljubuškom Prologu

Dva dana nakon što su održani prosvjedi i blokada Jelavića ceste, održanog zbog zatvaranja malograničnog prijelaza Prolog BiH - Veliki Prolog RH, vijećnici MZ-a Prolog izrazili su nezadovoljstvo te zatražili hitnu ostavku predsjednika MZ-a Prolog Damira Dodiga.

Ističu kako je blokada Jelavića ceste učinjena bez pristanka većine mještana. 

Čiji su interesi da se ta cesta blokira, vijećnici MZ Prolog kažu da ni sami ne znaju, jer većina Proložana ni ne želi da MGP Prolog BiH - Veliki Prolog RH ostane i dalje u uporabi, piše Dnevni list.

“Ako su Republika Hrvatska i BiH odlučile da ima prioritet put hrvatski Podprolog – bh. Podprolog, pogotovo jer stanovnici iz susjedne države imaju zemlju na samom prijelazu, mi se s tim slažemo”, kazao je Pero Herceg nadalje navodeći kako oni nisu protiv toga da ostane i prijelaz Prolog BiH - Veliki Prolog RH, ali neće dopustiti zatvaranje ceste uz koju se nalazi veći dio obiteljskih kuća sela Prolog radi nekolicine nezadovoljnih. 

“MZ Prolog neće sudjelovati u nikakvim prosvjedima ili blokadi na koju su pozivani mještani posljednjih dana jer to nema nikakvog smisla s čime se slaže više od 90 posto mještana”, poručio je Herceg.

Prozvanog predsjednika MZ-a Prolog Damira Dodiga pokušali smo kontaktirati, ali nismo uspjeli. Međutim, zastupnik u Skupštini ZHŽ-a Ante Pavlović – Tonćo, koji živi na samom MGP-u Prolog – Veliki Prolog, a kojemu prijeti zatvaranje, kazao je kako je novim sporazumom između RH i BiH koji je donesen 19. lipnja ove godine određeno da MGP Prolog – Veliki Prolog bude 'prijelazno mjesto'. 

“A prijelazno mjesto znači određeno mjesto izvan službeno otvorenih graničnih prijelaza za pogranični i međunarodni promet koji je zbog lokalnih okolnosti iznimno postavljen, kada postoji zahtjev posebne prirode za prelazak zajedničke državne granice pod uvjetima pograničnog režima kakav je ovim sporazumom uspostavljen”, kazao je Pavlović potvrdivši kako ovim aneksom ugovora MGP Prolog – Veliki Prolog ostaje otvoren za malogranični promet.

Nadalje, prema Pavlovićevim riječima, Policijska uprava Vrgorac i Granična policija BiH trebali bi izvesti mješovitu komisiju neovisnu o ovom sporazumu po članku 16. da odrede hoće li to biti prijelaz sa ili bez policijskih službenika. 

“Što se tiče ponovnog blokiranja Jelavića ceste, njega neće biti jer izgleda da prijelaz ostaje, a ostalo ćemo doznati na budućim dogovorima između dvije države”, istaknuo je Pavlović. 

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi