RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hadžiavdić: O proračunu FBiH može odlučivati i "stari" saziv Doma naroda

Napisano 04.01.2019. 23:33

Tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Izmir Hadžiavdić smatra da dosadašnji „stari“ saziv tog Doma može odlučivati o proračunu FBiH za 2019. godinu. Hadžiavdić je za Fenu rekao da članovima dosadašnjeg saziva, do uspostave novog, još traju obveze, a ne samo prava iz tog statusa.

Po njegovim riječima, moguće je, dakle, da u dvodomnom Parlamentu FBiH o proračunu odlučuju novi saziv Zastupničkog  doma i „stari“ saziv Doma naroda.

Poznato je da proračun ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre oba doma, a u Parlamentu Federacije BiH je jedan Dom odmakao u procesu konstituiranja u novom mandatu, dok drugi nije ni započeo taj proces. Zastupnički je, naime, konstituiran u smislu da su zastupnici položili zakletvu i imenovali predsjedavajućeg, dok konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda još nije održana niti se zasad nazire njen datum.

Za narednu srijedu je "novi" Zastupnički dom najavio izvanredno zasjedanje radi rasprave o prijedlogu proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu. Predsjedatelj Doma Elvir Karajbić naglašava da Federacija do 31. siječnja mora dobiti ovogodišnji proračun ili odluku o privremenom financiranju jer, u protivnom, dolaze u pitanje financijski tokovi u entitetu.

Također u srijedu, 9. siječnja, Karajbić je sazvao i redovno zasjedanje kao nastavak ranije započetog procesa konstituiranja Zastupničkog doma. Treba imenovati još članove radnih tijela, kao i dvoje dopredsjedatelja Doma, što neće biti moguće ako ne budu dostavljeni kadrovski prijedlozi za te funkcije.

I u tom slučaju kadrovski nekompletiranog rukovodstva, novi saziv Zastupničkog doma može odlučivati o proračunu, kaže Karajbić, podsjećajući da su novoizabrani zastupnici već i formalno prihvatili mandate nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u listopadu prošle godine.


Nema komentara

Anketa

Ustavi