RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Haški sud objavio izvještaj o smrti Slobodana Praljka

Napisano 09.03.2018. 23:31

Mehanizam haškog suda u petak je javnosti objavio Izvještaj nezavisne provjere smrti Slobodana Praljka.

Izvještaj je 1. prosinca 2017. zatražio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nakon što je Slobodan Praljak nakon izricanja presude u sudnici počinio samoubojstvo popivši otrov.

Provjeru je vodio sudac Hassan B. Jallow, bivši tužitelj Suda, a ona je završena 29. prosinca 2017.

Izvještaj je objavljen na stranicama ICTY-ja, a nakon zatvaranja Suda 31. prosinca 2017. Izvještaj je podijeljen njegovom nasljedniku, Mehanizmu.

Prije javne objave Izvještaja, sudac Jallow načinio je određene reakcije. Mehanizam je na zahtjev suca Jallowa komunicirao s nizozemskim javnim tužiteljem, prenosi N1.

Izvještaj je dan i obitelji Slobodana Praljka.

Sadrži preporuke kako unaprijediti postojeće modele provjere i treninge zaposlenika pritvora kako bi se u budućnosti povećala mogućnost otkrivanja unosa sličnih predmeta u pritvor, stoji u objavi Mehanizma.

Nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, Praljak je 29. studenog prošle godine u haškoj sudnici popio otrovnu tečnost iz bočice, za koju je kasnije utvrđeno da je kalijum-cijanid.

Praljak je zajedno sa Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušić, osuđen za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.


Nema komentara

Anketa

Ustavi