RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HDZ BiH: realno očekivati novi ustav BiH tri do pet mjeseci nakon izbora

Napisano 16.05.2010. 16:10
Dragan Čović

DERVENTA - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je realno očekivati da će BiH u razdoblju od tri do pet mjeseci nakon izbora dobiti novi ustav, a da će prema prijedlogu te stranke ustavna pozicija hrvatskog naroda biti do kraja zaštićena. "Hrvati u BiH su danas ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda i naravno da je najveća odgovornost na HDZ-u BiH. Od te odgovornosti ne treba bježati, jer smo mi stožerna stranka hrvatskoga naroda u BiH i to ćemo biti i nakon predstojećih općih izbora 2010. godine", kazao je Čović na svečanoj akademiji u Derventi koja je organizirana jučer u povodu obilježavanja 20. obljetnice Regionalnog odbora HDZ-a Bosanska Posavina.
 
On je podsjetio kako je HDZ BiH javnosti već odavno ponudio njihovo viđenje novog ustava i to BiH u međunarodno priznatim granicama, jednakost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti.
 
Po njegovim riječima, to će apsolutno spriječiti bilo kakvo razmišljanje ili tehničku mogućnost bilo kakvih podjela, a zaštitit će se do kraja ustavna poziciju hrvatskoga naroda u BiH.
 
Čović je kazao da vlasti Republike Hrvatske očekuju da ih podrže u nakani da BiH dobije novi ustav kojim će hrvatski narod dobiti istinsku ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda u BiH.
 
"HDZ BiH stožerna je stranka hrvatskoga naroda u BiH i koliko god se mnogi trudili prikazati nas kao nacionalističku stranku i stranku koja dijeli i uništava do pokušaja da nas rascjepkaju kako bi postali mala stranka, neće uspjeti", kazao je tom prigodom predsjednik HDZ-a Dragan Čović te dodao da će koncem kolovoza javnosti predstaviti monografiju "HDZ BiH.  Bosna i Hercegovina je naša država, Bosanska Posavina je naša".
 
Čović je kazao da je HDZ BiH odlučio organizirati svoju političku aktivnost sa svim političkim opcijama u BiH te da imaju odličnu suradnju s PDP-om, SNSD-om, SDS-om.
 
Kada je riječ o suradnji sa SNSD-om, tu su nas neki prozivali i prozivaju kako mi pišemo nekakve povijesne sporazume. Nikakav povijesni sporazum nismo potpisali, a HDZ BiH želi graditi korektne odnose i sa SNSD-om, PDP-om, SDS-om i drugim srpskim strankama, prije svega strankom koju vodi Dragan Čavić, kazao je Čović.
 
"Isto tako radimo i kada je bošnjački korpus u pitanju i želimo korektne odnose sa SDA, SBiH-om, SDP-om, SBB-om jer smo jednostavno upućeni jedni na druge", istaknuo je Čović.
 
Po njegovim riječima, Aneks IV Daytonskog sporazuma je takav da je jedini način i put da se Hrvati moraju dogovarati s predstavnicima i bošnjačkog i srpskog naroda, a sadašnje ustavno uređenje je takvo i bez ovakvih dogovora Hrvati nisu dio vlasti.
 
Član Predsjedništva HDZ-a BiH i dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskoga naroda Davor Čordaš govorio je o rezultatima HDZ-a BiH na parlamentarnim izborima od 1990. godine do posljednjih lokalnih izbora 2008. godine te o značaju predstojećih Općih izbora u BiH 2010. godine.
 
"Na prošlim izborima 2006. i 2008. godine HDZ BiH bio je predvodnik svehrvatske koalicije te je pokazao put svim drugim hrvatskim strankama kako se može izboriti dobar rezultat i u teškim uvjetima kada je preko 95 posto Hrvata prognano s ovih prostora.
 
Planiramo daljnje aktivno sudjelovanje predstavnika HDZ BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti RS-a, jer je to jedini način kako možemo aktivno pomoći obnovu ovih prostora, ali i ostvariti održivi povratak hrvatskog pučanstva na ove prostore", istaknuo je u svom obraćanju Davor Čordaš.
 
Izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno predsjednikom te stranke Draganom Čovićem boravilo je jučer u posjetu župama Žeravac i Bijelo Brdo te nazočilo svečanoj akademiji koja je organizirana u Derventi u povodu obilježavanja 20. obljetnice Regionalnog odbora HDZ-a Bosanska Posavina, priopćeno je iz Ureda za informiranje te stranke.

Fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi