RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Herceg-Bosno tebe Rama brani

Napisano 10.05.2010. 13:14
Obljetnica

Stihovi Mile Hrnića koji su u naslovu najbolje opisuju ratno vrijeme na prostoru Rame. Prije osamnaest godina formirana je brigada Rama koja je značila opstanak Hrvata u Rami. Na granicama Rame, branila se Herceg Bosna ali i Hrvatska. O teretu koji je brigada podnijela najbolje kazuju činjenice da je poginulo preko stotinu vojnika, a ranjeno ih preko 250.

Uz vojnike, poginula su i dvojica zapovjednika, a četvorica ranjena. U organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata, danas je obilježena osamnaesta obljetnica formiranja brigade Rama. Program obilježavanja započeo je sv. Misom u crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru za sve poginule branitelje. Nakon sv. Mise, ispred spomenika svim poginulim braniteljima brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće. Nakon polaganja vijenaca, u Kino dvorani sve okupljene, a posebno bivše pripadnike brigade Rama, prigodnim riječima pozdravio je načelnik opčine, dr. Jozo Ivančević.

Nakon načelnika, nazočne je pozdravio jedan od ratnih zapovjednika brigade Rama, Marinko Zelenika i u kratkim crtama podsjetio na ratni put brigade. Nakon govora ratnog zapovjednika prikazan je dokumentarni film o brigadi Rama koji je sve nazočne, a posebno branitelje podsjetio na vrijeme stradavanja, ali i na vrijeme ponosa i slave kad se Rama branila i obranila. Obilježavanju Dana brigade Rama, nazočio je i veliki broj predstavnika braniteljskih udruga Iz R. Hrvatske, posebno iz Zagreba i Vukovara. Također, danas je  u Ramu došao veliki broj  bivših pripadnika brigade, koji danas  žive daleko od Rame (Zagreb, Osijek, Split...) Oni koji nisu mogli danas doći u Ramu, obljetnicu formiranje brigade obilježili su u Zagrebu

Više slika na: http://www.rama-prozor.info/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=3362&Itemid=2

Obljetnica

Rama-Prozor.Info


Nema komentara

Anketa

Ustavi