RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HNS BiH: OHR i Inzko nerazumno dosljedni u kršenju prava Hrvata

Napisano 10.06.2018. 23:33

Povodom nedavnih medijskih istupa visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka priopćenjem za javnost se obratilo Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nevjerojatno ali istinito, Valentin Inzko je dao izjave za jedan BiH medij iz kojih proizlazi kako treba nastaviti kršiti Ustav BiH. On je kazao da odluka u slučaju Ljubić treba da se poštuje i da svaki kanton treba da ima svoje predstavnike iz svih konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, ... te da treba koristiti popis iz 1991. godine.

Ustavni sud je svojom odlukom u predmetu Ljubić (U-23/14) proglasio neustavnom, a kasnije izbrisao iz Izbornog zakona odredbu po kojoj svaka županija daje po jednog izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda. Primjena popisa iz 91. za zakonodavna tijela prema odredbama Ustava FBiH i Izbornog zakona nije moguća, a na primjenu posljednjeg popisa (2013) poziva i Ustavni sud u svojim odlukama.

Možda su OHR i Inzko samo nerazumno dosljedni u kršenju prava Hrvata, jer su njihova dosadašnja 'rješenja' oglašena diskriminacijskim i neustavnim od strane Ustavnog suda BiH i po pitanju izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH  kao i u slučaju grada Mostara, pa je očigledno kako je takvu politiku teško promijeniti.

Ovakvim stajalištima OHR narušava svoj kredibilitet i nije realno da struktura koja je nametala amandmane na Ustav FBiH, zbog čega je Ustavni sud BiH u „predmetu Ljubić“ odlučio da Izborni zakon treba uskladiti s Ustavom BiH, bude pozivana da iznese tumačenje ili da ponudi rješenje u ovoj krizi oko nepostojanja pravila za izbor Doma naroda FBiH.

Zanimljivo je kako je da je Inzko nedavno, oko jednog drugog zakona, izjavio kako je 'prijedlog Genjca bliži europskim standardima', a kada je Ustavni sud BiH ocijenio da prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je u proceduru uputio klub HNS-a ne ugrožava ničije vitalne interese onda je OHR šutio, stoji u priopćenju Glavnog vijeća HNS-a.


Nema komentara

Anketa

Ustavi