RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HNS BiH osniva ured za pomoć braniteljima HVO-a

Napisano 05.12.2015. 10:58

Na posljednjoj sjednici Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora članovi su razmatrali tijek priprema za osnivanje ureda za potporu braniteljima koji bi pomagao braniteljima, svjedocima i obiteljima osoba protiv kojih se vode pravosudni procesi za ratne zločine, piše Večernji list BiH.

 

Zločinački pothvat

Kako doznaje Večernji list, osnivanje ovoga ureda duže se vrijeme osmišljava jer se pokazala potreba za pomoći braniteljima koji su do sada bili prepušteni sami sebi, bez mogućnosti dobivanja pravnog i drugih savjeta. Ideja se rodila s obzirom da se pokazalo kako značajan broj hrvatskih branitelja nije u stanju angažirati vlastite odvjetnike, nego im se dodjeljuju odvjetnici po službenoj dužnosti. To je dovodilo do toga da su te obrane tek formalno bile pripremane, bez jasne strategije, bez obrazlaganja šireg konteksta ratnih zbivanja.

Na ovaj bi se način najviše pomoglo tim braniteljima, ali i utjecao na pokušaje iskrivljavanja istine o Domovinskom ratu koji se nastoji krajnje obojeno prikazivati. Valja reći kako bi u ovome uredu dobivali savjete vezane uz obranu, pripremu procesa, ali bi se i savjetovali svjedoci vezani uz sudske procese. Posebno je to problematično u slučajevima ratnih zločina koji se procesuiraju pred Sudom BiH gdje su dosadašnje optužnice mahom stavljane u širi kontekst ratnih zbivanja i posve jednostrano tumačene kao zajednički zločinački pothvat Hrvatskoga vijeća obrane ili doslovno hrvatska agresija na Bosnu i Hercegovinu. Deseci su takvih primjera, a u određenom brojnu slučajeva optužnice su već podignute ili su čak donesene presude.

S druge, pak, strane, nema ni jednoga primjera da je u Sudu BiH izrečena pravomoćna presuda kojom su se masovni zločini nad Hrvatima tretirali kao zločinački pothvat. Posebno ilustrativan je slučaj ratnog zločina u Bugojnu koje je zbog broja zločina doslovno bilo grad logor za Hrvate. Prvostupanjskom presudom ovaj je zločin okarakteriziran kao zajednički zločinački pothvat Armije BiH nad Hrvatima, no u pravomoćnoj presudi taj je dio izbrisan.

 

Odvjetnik iz ICTY-ja

Da bi se potpuno relativizirao slučaj pobrinuo se bivši ministar branitelja Zukan Helez koji je jednim potezom pera bugojanske logore okarakterizirao kao zatočeničke centre. Istodobno, na području koje je nadzirao HVO svi su zatočenički centri ostali zabilježeni kao logori. Prema Večernjakovim izvorima, u uredu za potporu braniteljima bi trebao biti angažiran odvjetnik s velikim iskustvom koji je sudjelovao i u sudskim procesima koji su se vodili pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Izvori unutar HNS-a nisu otkrili njegov identitet.


Nema komentara

Anketa

Ustavi