RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hoćemo li se u veljači napokon riješiti OHR-a

Napisano 01.01.2010. 22:22
Sastanak vodećih bh. političara u svezi transformacije OHR-a

Španjolska, koja od danas predsjedava EU, sredinom veljače pozvat će lidere sedam najjačih parlamentarnih stranaka u BiH, te predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikolu Špirića na sastanak radi postizanje dogovora o transformaciji OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU, potvrdio je izvor iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sastanak, planiran za 16, 17. i 18. veljače, bit će iskorišten i da bi se provjerilo postoji li mogućnost postizanja sporazuma bar o minimalnim ustavnim promjenama, izjavio je za portal "Dnevnik.ba" neimenovani visokorangirani diplomat u MIP-u.

Isti izvor navodi da će glavni napor biti usmjeren na postizanju sporazuma o ispunjavanju pet plus dva uvjeta za zatvaranje OHR-a.

Prema njegovim riječima, Španjolska će liderima stranaka iz BiH dati do znanja da će postizanje dogovora o transformaciji OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU biti nagrađeno pozivom Brisela BiH da već u svibnju podnese zahtjev za stjecanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Očekuje se da bi eventualni pozitivni rezultati i dogovor političara iz BiH bili nagrađani i ubrzanjem puta BiH prema NATO, budući da će cijela ova diplomatska akcija biti izvedena u bliskoj saradnji sa SAD.

Na trodnevne pregovore u blizini Madrida, uz stranačke lidere i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Špirića, biće pozvani i predstavnici država članica Savjeta za provođenje mira (PIK).

 

SRNA


Nema komentara

Anketa

Ustavi