RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvate u selu Šušanj kraj Zenice pljačkaju i prijete im susjedi Bošnjaci

Napisano 27.06.2010. 09:03

Hrvate u selu Šušanj kraj Zenice pljačkaju i prijete im susjedi Bošnjaci

Od prijeratnih 420 stanovnika vratilo ih se 42. Povratnici u hrvatsko selo Šušanj na velikim mukama zbog napada i prijetnji i usred bijela dana

Postrojbe Armije BiH, 18. travnja 1993. godine, počinile su ratni zločin nad Hrvatima nastanjenim u selu Šušanj, općina Zenica. Pripadnici Armije BiH u selu Šušanj su ubili 30 Hrvata, a ostali Hrvati iz tog sela su protjerani.

Kada danas dolazite u povratničko selo Šušanj koje se nalazi na granici dvije županije, dočekuje vas neobičan natpis "Dragi donatori, primamo sve osim lišća". Sve to govori koliko je Šušanj u zaostatku s obnovom kuća za povratnike.

Samo 42 povratnika

Hrvatsko selo Šušanj je imalo 420 stanovnika koji su živjeli i radili u slozi do nedavnog rata. Nakon što su protjerani sa svojih ognjišta, danas ih se vratilo samo 42, od čega je troje djece. Ostali starci ni danas nemaju mira jer ih stalno pljačkaju i zastrašuju susjedi Bošnjaci iz Rebrovaca i okolnih sela..

susanj-1BB

"Trideset puta moju kuću su pljačkali. Do 2000. godine u njoj su bile bošnjačke izbjeglice. Nakon što su oni napustili kuću, trideset puta je pljačkana i provaljivana", tvrdi Ivanka Vuleta, koja mora platiti 10 KM zeničkoj policiji ako želi potvrdu da je prijavila krađu ili pljačku. "U prijepodnevnim satima četvorica mladića došla su u Šušanj i krenula redom maltretirati povratnike. Prvo su se predstavljali kao krim-inspektori. Navodno traže drogu kod nas staraca povratnika. Kad sam im zatražio dokumente, počele su prijetnje i vrijeđanje. Jedan me pokušao udariti šakom, a drugi je namjerno polomio moju šljivu", ustvrdio je Zlatko Peša, dok lvan Marković koji predstavlja Šušanj dodaje da su mladići iz susjednog sela Rebrovci počeli prijetiti i vrijeđati na nacionalnoj osnovi.

Traže"belaja"

"Kada su došli u selo, prišao sam im i pitao ih: 'Što vi tražite ovdje? Kažu: 'Tražimo belaja'. Njih četvorica. Kažem ja nema ovdje belaja. Hajde belaja tražite tamo u svome selu. Kaže jedan od njih: Treba vas poklat sve ovdje'.
Prije toga sam nazvao policiju u Zenici, odnosno Slavka Alilovića koji je zadužen za naše selo. Zagovarao sam ih dok policija ne dođe. Nema kakvih psovki i bezobrazluka nisu govorili protiv nas povratnika. Odlučili smo podnijeti kaznenu prijavu protiv tih i drugih nepoznatih osoba jer nam se stalno prijeti i otuđuje imovina. Kao da je cilj da nas se ponovno protjera s naših ognjišta", dodao je Ivan.
Zanimljivo je napomenuti da su gotovo sve kuće koje su obnovljene devastirane, a među njima ima kuća u kojima povratnici žive. Zlatku Peši iz kuće su ukradena čak petora vrata. Redovito se čupaju elektroinstalacije, vodovodne instalacije, a skida se čak i crijep. Policija je brzom intervencijom uhitila tri mladića dok je četvrti u bijegu.
Obično nakon uhićenja izgrednici budu pušteni i ponovno čine ista kaznena djela.
Tko će ih zaštiti, pitaju se povratnici u Šušanj?
/VL - HB/


Nema komentara

Anketa

Ustavi