RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati odbili primopredaju svih dužnosti

Napisano 19.03.2011. 16:25

Hrvati odbili primopredaju svih dužnosti

Dosadašnji hrvatski ministri su se pridržavali pismenog naputka predsjednice Krišto da ne predaju dužnost dok se pravno ne razjasni situacija oko izbora nove vlasti
 

Primopredaja vlasti između dosadašnjih federalnih ministara i novoizabranih, kojima dva HDZ-a osporavaju legalitet, nije protekla glatko kako su “platformaši” očekivali.

Odbili predati dužnost

Predsjednica Federacije Borjana Krišto i pet hrvatskih ministara odbili su jučer predati dužnost i urede „nasljednicima“ koje je imenovao krnji Parlament FBiH. Umjesto primopredaje, predsjednica Krišto jučer je pisala prijave i dopise kojima se nastoji osigurati angažman institucija pravne države i međunarodne zajednice u zaštiti ustavnog poretka Federacije Bosne i Hercegovine, za koji ona ističe da je grubo narušen neustavnim održavanjem sjednice Doma naroda.

S druge strane, već u ranim jutarnjim satima u sjedištu Vlade Federacije u Sarajevu službeno je izvršena primopredaja premijerske dužnosti između Mustafe Mujezinovića i Nermina Nikšića. Ovom događaju nazočili su svi novoimenovani ministri, ali tek nekolicina dosadašnjih. Računajući novog starog ministra Desnicu Radivojevića, tom susretu su od dosadašnjih članova Vlade nazočili i odlazeća ministrica obrazovanja i znanosti Meliha Alić te ministar za izbjeglice i raseljene osobe Edin Mušić. Nikšić je kazao kako će preuzimanje ministarstava ići postupno.

- Mi ćemo raditi svoj posao, a i te stvari će doći na svoje mjesto, kazao je Nikšić.

Bez problema je jučer obavljena primopredaja u svim ministarstvima gdje su pozicije držali kadrovi SDA i Stranke za Bosnu i Hercegovinu, dok je potpuno drukčija situacija bila u pet “hrvatskih” ministarstava. Dosadašnji hrvatski ministri su se pridržavali pismenog naputka predsjednice Krišto da ne predaju dužnost dok se pravno ne razjasni cijela situacija oko izbora nove vlasti. Ministar rada i socijalne skrbi Perica Jelečević jučer je bio u Orašju, a novopostavljeni ministar Vjekoslav Čamber do popodnevnih sati nije se pojavio u ministarskom uredu, koji se nalazi na Vilsonovu šetalištu u Sarajevu. Navodno se tek telefonski javio tajniku ministarstva.

- Ja sam, kao i ostali ministri, dobio pismo predsjednice Federacije Borjane Krišto da ostanemo na dužnosti dok se o svim ovim događanjima i načinu postavljanja nove vlasti ne očituju institucije pravne države, kazao nam je dosadašnji ministar Perica Jelečević.

Jedini Lijanović

Kako su nam potvrdili u Ministarstvu financija, ministar Vjekoslav Bevanda jučer je obnašao svoje redovite aktivnosti, a novi ministar Ante Krajina nije preuzeo dužnost i ured. Istovjetna situacija bila je jučer i u Ministarstvu pravosuđa gdje Feliks Vidović nije predao dužnost Zoranu Mikuliću. Do primopredaje nije došlo ni u Ministarstvu okoliša i turizma, a jedini koji je pokušao preuzeti dužnost je Jerko Ivanković Lijanović, ali ne u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, već u uredu dopremijera u zgradi Vlade Federacije.

| VL |


Nema komentara

Anketa

Ustavi