RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati su lobiranjem bošnjačkih dužnosnika ravnopravnost izgubili nakon Daytona

Napisano 17.11.2016. 20:19

Povodom 25. godišnjice osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne u Mostaru su se danas okupili članovi prve Vlade HRHB koji tu tom prilikom iskazali i svoje stavove glede aktualne političke situacije u zemlji te položaja hrvatskoga naroda u BiH.

Washingtonskim i Daytonskim sporazumom bila je osigurana jednakopravnost hrvatskoga naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH, rečeno je danas na neformalnom sastanku članova prve Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne. Naime, povodom 25. godišnjice osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne u Mostaru su se danas okupili članovi prve Vlade HRHB koji tu tom prilikom iskazali i svoje stavove glede aktualne političke situacije u zemlji te položaja hrvatskoga naroda u BiH.

„Dužnosti u Vladi HRHB obavljali smo savjesno i stručno doprinoseći obrani hrvatskog naroda i zalažući se da se na teritoriju pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane obrani, obnovi, organizira i uspostavi sustav vlasti  te osigura što bolji društveni život i funkcioniranje cjelokupnog sustava. Svojim znanjem i zalaganjem osigurali smo nužne potrebe stanovništva, doprinijeli što boljem prijemu i protoku izbjeglica s cijelog područja BiH i prolazu humanitarne i druge pomoći kako za područje pod kontrolom HVO-a tako i za različita druga područja u BiH, kada se to tražilo“, istaknuli su članovi prve Vlade HRHB.

Radili su, vele, zdušno na izradi zakona i propisa na koji način smo osiguravali transformaciju i prilagođavanje zakonodavstva suvremenim rješenjima u Europi i svijetu. Tako su svi službeni dokumenti u zaglavlju imali navedeno: Bosna i Hercegovina – Hrvatska Republika Herceg Bosna.

„Mnoga od tih zakonskih rješenja su korištena kod izrade zakona Federacije BiH i BiH“, istaknuto je.

Naglasili su kako je Washingtonskim sporazumom prihvaćena takva HRHB, što je na određeni način kasnije potvrđeno Daytonskim sporazumom. Ovim sporazumima bila je u dobroj mjeri osigurana jednakopravnost hrvatskoga naroda u BIH.

„Spomenimo neke elemente: Vlada Federacije je imala ministra iz reda jednog naroda (hrvatskog ili bošnjačkog), a zamjenika ministra iz drugog naroda (bošnjačkog ili hrvatskog), za svaku odluku Vlade Federacije i ministarstva trebao je supotpis dužnosnika iz oba naroda, županije  s hrvatskom većinom imale su pravo osnivanja međužupanijskog vijeća što predstavlja svojevrstan entitet hrvatskog naroda u BiH, Federacija BiH je imala pravo na posebne sveze s Republikom Hrvatskom, odgovarajući paritet je postojao u svim organima Federacije, prvo Vijeće ministara BiH imalo je paritet tri naroda - po dva ministra iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda, a na odgovarajući način je bio osiguran i paritet u organima Bosne i Hercegovine“, podsjetili su.

Nažalost, pod pritiskom i lobiranjem bošnjačkih dužnosnika spomenuta i druga prava hrvatskog naroda su ili ukinuta ili nezadovoljavajuće izmijenjena što je dovelo do odstupanja od duha i slova spomenutih mirovnih sporazuma čime su i onako nedovoljno dobro regulirana prava degradirana, sve do uvođenja hrvatskog naroda u nejednakopravan i ponižavajući položaj u Bosni i Hercegovini.

„Ističemo da smo ponosni na svoj radi i dani doprinos kako na dužnostima u Hrvatskoj Republici Herceg Bosni, tako i na dužnostima koje smo u Bosni i Hercegovini obnašali prije i nakon Domovinskog rata. Podržavamo potrebu i obvezu da se istraže i kazne svi počinjeni ratni zločini i nedjela ali pravda mora biti jednaka za sve. Ne smije se dozvoliti i prihvaćati praksa da se istrage i krivični postupi  politiziraju i da se dominantno istražuju i presuđuju Hrvati.  Zalažemo se za okončanje sudskog postupka haškog  suda protiv dužnosnika Herceg Bosne, koji neopravdano, nerazumno i nehumano predugo traje“, poručili su ministri prve Vlade HRHB.

Odlučno su odbacili koncept i kvalifikaciju  "udruženog zločinačkog pothvata" u kaznenim postupcima prema vojnim i političkim dužnosnicima Herceg Bosne, jer je HVO vodio obrambeni rat braneći goli život i opstanak Hrvata na svojim vjekovnim ognjištima, a time braneći svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Također traže da se u procesu optuživanja i suđenja  za ratne zločine primjenjuje isti pristup i zakon bez obzira iz kojeg naroda  i iz koje vojske dolazi osumnjičenik ili optuženik. Traže da se prestane s ekstenzivnim i selektivnim optuživanjem samo pripadnika hrvatskog naroda za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti.

„Mi, bivši ministri iz Vlade HR HB zahtijevamo poštivanje konstitutivnih prava hrvatskog naroda kako je to regulirano Daytonskim mirovnim sporazum te europskim i općenito demokratskim standardima. Pozivom na Daytonski mirovni sporazum te Rezoluciju Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini od 3. veljače 2014. u kojoj se zagovara uređenje BiH na načelima federalizma, supsidijarnosti, decentralizacije i legitimnog predstavljanja naroda i građana, zagovaramo da legitimni predstavnici tri konstitutivna naroda što prije povedu razgovore o uređenju BiH na ovim načelima s ciljem osiguranja jednakopravnog  položaja tri konstitutivna naroda kao preduvjeta za stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu“, poruka je ministara.

Inače, sastanak je počeo minutom šutnje za preminule članove prve Vlade HRHB.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi