RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HRVATI UJEDINJENI: Oba HDZ-a i Crkva odbacili platformu SDP-a

Napisano 25.12.2010. 12:19

Nakon jučerašnje poruke nadbiskupa vrhbosanskog, kardinala Vinka Puljića, Senata Sveučilišta u Mostaru i zasjedanja Središnjeg odbora HDZ-a 1990 u Vitezu, jasno je da Hrvati u BiH ostaju jedinstveni i da su odlučno protiv platforme SDP-a, SDA, HSPa i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB).

 

Glas naroda

Kardinal Puljić kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu da se u odlučivanju o ustroju nove vlasti u BiH mora poštivati činjenica da u toj zemlji žive različiti narodi i da se njihov glas izražen na izborima mora uzeti u obzir, „makar se mi ne slagali s onim što narod izabere“. Istakao je da BiH treba stabilnu demokratiju te je upozorio da nje ne može biti ne poštiva li se volja svakog pojedinog naroda.

- Zato smatram da svi oni koji sada pregovaraju moraju uvažiti narod koji je dao svoj glas - kazao je kardinal Puljić.

Iako se špekuliralo o tome, Središnji odbor HDZ-a 1990 u Vitezu jučer nije donio odluku da prihvata platformu SDP-a i SDA. Donesen je zaključak da ova politička stranka ostaje čvrsto na poziciji autonomne i autentične hrvatske politike.

- HDZ 1990 otvoren je za sve inicijative i razgovore o implementaciji izbornih rezultata sa strankama koje su spremne uvažavati većinski hrvatski izborni legitimitet i izgrađivati BiH kao državu tri jednakopravna i konstitutivna naroda i koje su spremne za ubrzan put ka Evropskoj uniji i NATO-u - kazao je novinarima predsjednik te stranke Božo Ljubić nakon sjednice. Nezaobilazno pitanje bila je i platforma SDP-a, za koju je Ljubić ustvrdio da ima dosta prihvatljivih elemenata, ali da bi mogla biti samo dio platforme koja će biti usvojena na nivou BiH.

- Znam njen sadržaj i želim reći da to nikako nije osnova na kojoj će ostale stranke graditi zajedničku patformu. S druge strane, nije tačno da su u tu platformu ugrađeni svi stavovi HDZ-a 1990, jer u paltformi nema prvog i ključnog stava o ustrojstvu BiH - rekao je Ljubić.

Potvrđen sporazum

Nakon Središnjeg odbora, održan je sastanak predsjedništava HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH, na kojem je praktično potvrđen raniji sporazum između ove dvije stranke te su dogovoreni načini njegove primjene na svim nivoima vlasti. Prema riječima Dragana Čovića, od danas nema bilo kakvih imenovanja na bilo kojem nivou bez saglasnosti predsjedništava obje stranke. Ove stranke i dalje su pri stavu da nema formiranja vlasti bez njih, jer su samo oni, kako navode, legitimni predstavnici hrvatskog naroda.

I franjevci podržali dva HDZ-a

Predsjednici dva HDZa Dragan Čović i Božo Ljubić posjetili su Franjevački samostan u Mostaru, gdje su razgovarali s provincijalom hercegovačkih franjevaca dr. Ivanom Sesarom i gvardijanom samostana drIkom Skokom. Informirali su ih o složenosti situacije u BiH te pokušajima da se legitimno izabrani hrvatski politički predstavnici eliminiraju iz vlasti u FBiH. Franjevci su dali podršku legitimno izabranim predstavnicima hrvatskog naroda da štite pravo svog naroda na svim nivoima vlasti.

Sveučilište Mostar: Grubo kršenje narodnih prava

Senat Sveučilišta u Mostaru na jučer održanoj sjednici izrazio je ozbiljnu zabrinutost i osudio, kako je rečeno, pokušaje grubog kršenja narodnih prava u bh. društvu, a osobito pokušaja isključivanja legitimnih predstavnika hrvatskog naroda iz buduće vlasti u BiH. Nazvali su to ozbiljnim poremećajem u društvu. Pozvali su političke lidere, akademsku zajednicu i intelektualne krugove da „otvore pozitivne perspektive i pridonesu općem napretku u zemlji“.

Ponovljen poziv za sastanak osam stranaka

Ljubić je najavio sastanak osam partija u Sarajevu za 28. ili 29. decembar, na koji su pozvani lideri stranaka „koje mogu deblokirati proces konstituiranja vlasti u BiH“. On je potvrdio da bi sastanku, osim dva HDZ-a, trebali prisustvovati i predstavnici SNSD-a, SDS-a, SDA, SDPa, SBB BiH i Stranke za BiH. Na sastanak nisu pozvani predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a, koje dva HDZ-a očito ne smatraju relevantnim sagovornicima za formiranje vlasti


Nema komentara

Anketa

Ustavi