RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatska javnost je ogorčena nastojanjima bošnjačkih lidera da stopiraju gradnju Pelješkog mosta

Napisano 20.08.2017. 22:59

Akademik Davorin Rudolf odbacio je u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje od nedjelje tvrdnje bošnjačkih političara da Hrvatska osporava status BiH kao pomorske zemlje, tvrdeći da će se Pelješki most graditi na hrvatskom teritoriju podalje od mjesta razgraničenja dviju država.

Crta sredine ne zalazi u morsko ili podmorsko područje ispod mosta. Nije ni u neposrednoj blizini mosta. Tvrdnja bošnjačkih čelnika da Hrvatska ne može započeti gradnju mosta jer još nije utvrđena granica, prema tome, nije utemeljena, rekao je akademik Rudolf, prenosi HRT.

On je pritom podsjetio kako je crta na moru povučena sporazumom između predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i BiH Alije Izetbegovića te da su u međuvremenu vlasti u Zagrebu ispoštovale zahtjev Sarajeva koji se tiče dimenzija budućeg mosta.

Zahtjeve bošnjačkih političara koji traže novo razgraničenje na moru, pristup otvorenom moru, uspostavljanje koridora nazvao je 'slovenskim rukopisom'. Pojasnio je kako su ti zahtjevi nerazboriti jer brodovi iz BiH mogu upotrebljavati cijeli hrvatski plovni put.

Hrvatska javnost je ogorčena nastojanjima bošnjačkih lidera da stopiraju gradnju mosta. Naš dojam je da se Bošnjaci inate i pokazuju mišiće prema građanima Hrvatske koji smatraju BiH svojim najbližim, prijateljskim, prisnim susjedstvom, dodao je akademik.

On je odbacio tvrdnje da Hrvatska osporava BiH status pomorske zemlje. BiH je pomorska zemlja i mi u Hrvatskoj tu činjenicu nedvojbeno poštujemo. Nikada nitko u Hrvatskoj nije službeno izjavio da će Hrvatska na bilo koji način ograničavati ili otežavati prolazak brodova koji plove u Neum i iz Neuma, dodao je.

Akademik Davorin Rudolf posebno je kritizirao politiku najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) zbog nesnošljivosti prema Hrvatskoj, ali napose prema Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu. Po njemu takva politika dugoročno vodi u nestanak države BiH kakvu danas poznajemo.


Nema komentara

Anketa

Ustavi