RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatski logoraši Bugojna: Helez nas tjera na ponovno iseljavanje iz domova

Napisano 11.02.2012. 11:29

Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna poručila političarima

Hrvatski logoraši Bugojna: Helez nas tjera na ponovno iseljavanje iz domova

■ Ako se ne zaustavi Zukana Heleza, ne preostaje nam ništa drugo nego kolektivno, sa svojim obiteljima, iseliti iz Bugojna

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata Bugojna ovih će se dana otvorenim pismom obratiti domaćim i međunarodnim političkim i vjerskim dužnosnicima, od Valentina Inzka, visokog predstavnika, Dragana Čovića, predsjednika HNS-a, Tončija Staničića, hrvatskog veleposlanika u BiH, do kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog.
U pismu hrvatski logoraši traže zaštitu, od kako navode nelegalnog ministra Zukana Heleza i ciljane revizije koju provodi.

„Podsjećamo, Helez je prije svoga imenovanja izjavio kako će ga zapamtiti bugojanski logoraši, slijedile su potom izjave kako u Bugojnu nije bilo logora, a vrhunac Helezovog obračuna s hrvatskim logorašima je javni linč logoraša koji mu smetaju jer javno iznose činjenice o bugojanskim logorima. Ni tu nije kraj. Najnovije Helezove tvrdnje su da „ne mora značit da je netko invalid ako je bio u logoru“, stoji u otvorenom pismu hrvatskih logoraša koji navedene Helezove izjave smatraju dosipanjem soli na otvorene rane.

„Podsjećamo Vas da smo bili u zloglasnim logorima Bugojna punih osam mjeseci gdje smo preživljavali najgore dane svog života. Od nehumanih uvjeta koje normalan ljudski um ne može ni zamisliti, a takav se opis logora koristio na suđenjima za zločine nad hrvatskim logorašima koji se vode pred Sudom BiH“, navode logoraši. Otvoreno pismo završavaju apelom da, ako nitko ne zaustavi Heleza, oni su spremni pozvati stradalnike Domovinskog rata i članove njihovih obitelji na bojkot predstojećih općinskih izbora, a u krajnjem slučaju spremni su, kažu, i na ponovno iseljavanje iz Bugojna.
„Ako se hitno ne zaustavi Heleza, ne preostaje nam ništa drugo nego se kolektivno, sa svojim obiteljima, iseliti iz Bugojna“, navode.
 
■ REVIZIJA

Niz prijetnji, zastrašivanja, miniranja objekata...

“Mirovine koje smo dobili iz Hrvatske pomogle su nam da sebi olakšamo život u rodnom gradu u kojemu smo povratnici od 2000. godine. Danas, kad smo nakon niza prijetnji, zastrašivanja, miniranja objekata, ubojstva staraca i drugih terorističkih činova mislili da je konačno došao kraj neprijateljstvima prema Hrvatima i stradalnicima Domovinskog rata, pojavio se ministar za pitanja branitelja Zukan Helez.
Krajnje podlo on je odlučio, pod plaštem revizije, natjerati nas na ponovno iseljavanje“, poručili su hrvatski logoraši Bugojna.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi