RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HSPF podržava očuvanje hrvatske konstitutivnosti u BiH

Napisano 10.02.2011. 10:39
HSPF

U vremenu u kojem se na razne načine želi zatrti konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH, Hrvatski studentski politološki forum želi ukazati na probleme našeg naroda, naročito to želimo ukazati među studentima, za koje se govori da su previše pasivni i nezainteresirani.

Brojni medijski poslušnici, neki hrvatski intelektualci, novinari, žele omalovažiti svaku hrvatsku inicijativu. Svakako, da ni naše vodeće stranke nisu savršene, ali su dobile najveću potporu među narodom, i to se treba poštovati. Stoga smo se uključili u akciju potpisivanja peticije "Stop majorizaciji Hrvata u BiH", i ovim putem pozivamo sve studente da se odazovu potpisivanju peticije, jer se ne radi o nekoj stranačkoj opredijeljenosti, već o očuvanju konstitutivnosti našeg naroda, i borbi za konačnu suverenost i jednakopravnost s ostalim narodima. Sredstva, pomoću kojih se možemo boriti za taj cilj, su ograničena, pa je stoga svaka građanska aktivnost poput ove hvale vrijedna. Podsjećamo, Udruge branitelja proisteklih iz Domovinskog rata zajedno s civilnim udrugama i organizacijama iz svih segmenata hrvatskog društva pokrenuli su akciju potpisivanja peticije, koja kreće od sutra na trgovima i ulicama širom BiH, te u nekim dijelovima dijaspore.
 
Hrvatski studentski politološki forum dijeli mišljenje kako su se dolaskom Ive Josipovića na mjesto hrvatskog predsjednika poboljšali odnosi Hrvatske prema Hrvatima u BiH, iako smo svi bili pomalo skeptični prema Josipoviću, jer se mislilo da će nastaviti politiku svoga prethodnika. Dok je Mesić s bh. Hrvatima bio na ratnoj nozi, Josipović je naspram njega više puta pokazao da je zapravo predsjednik svih Hrvata, gdje god se oni nalazili. Okupio je hrvatske stranke i saslušao ih, a sarajevski mediji su i povodom toga još jednom, po tko zna koji put, pokazali svoju licemjernu stranu.
 
Također smatramo kako je ovoliko miješanje velikih svjetskih sila u politiku BiH i njihova neinformiranost o stvarnom stanju u BiH još jedan pokazatelj nezainteresiranog odnosa prema Bosni i Hercegovini, jer im je kako izgleda jedini cilj bio Daytonskim sporazumom zaustaviti rat u BiH, ali ne uspostaviti potpunu jednakopravnost konstitutivnih naroda, kao i ne smiriti unutarnje sukobe i stalna preglasavanja hrvatskog naroda u BiH oko svih najvažnijih pitanja.
 
Isto tako smatramo neprimjerenim pritisak i svrstavanje OHR-a u trakavicama oko uspostave vlasti. Stranke, kao nositelji interesa građana koji za njih glasuju moraju povesti više računa o svojim postupcima i dosadašnjim politikama, jer su oni također zasigurno jedni od negativnih čimbenika za ovakvo stanje u BiH. Smatramo neprihvatljivim da se ovako dugo formira vlast u državi, jer je neprihvatljivo da novoizabrani zastupnici ništa ne rade ali uredno primaju plaće.
 
Stoga, ovom prilikom pozivamo sve relevantne političke aktere, u i oko BiH, da se aktivno uključe u rješavanje krize u BiH, i uspostavljanje stabilne vlasti u BiH, koja će jamčiti prosperitet i cjelovitost BiH, ali i poštivanje prava svih konstitutivnih naroda. Nadamo se da će svaki od naroda imati pravo birati onoga koga želi, jer ne postoje bolji ili lošiji Srbi, Bošnjaci, Hrvati, postoje samo pripadnici tih naroda, sa raznim političkim opredjeljenjima, i uz njih postoje predstavnici tih naroda koje izaberu oni sami. Pozivamo sve političke stranke da ih nadvlada razum i da se vlast pod hitno uspostavi uz poštivanje volje svih građana i naroda BiH, u suprotnom čitav izborni proces nema smisla-stoji u priopćenju Ureda za informiranje HSPF-a.


Nema komentara

Anketa

Ustavi