RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HTIO JE UNIŠTITI bh Hrvate, a sad zaziva građansku BiH

Napisano 12.04.2018. 22:42

Wolfgang Petritsch svojevremeno je hrvatski korpus u FBiH dotukao svojim nametnutim promjenama.

Prekršio je osnovna  politička prava bh Hrvata, jednostrano izmijenio izvorni Dayton na štetu Hrvata i tako ojačao bošnjački  element u Federaciji BiH. Nakon što je Hrvatski narodni sabor zajedao u Mostaru 2001., smijenio je i tadašnjeg šefa HDZ-a BiH Antu Jelavića pod krinkom da ovaj želi srušiti Daytonski sporazum i ugroziti opstojnost države BiH, piše Dnevnik.ba.

Nema srama

Isti taj čovjek danas potpuno i bez srama tvrdi da brine o najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH.

Ja zaista imam veliko razumijevanje za najmanju etničku zajednicu, a to su Hrvati. Ali donesena je odluka u Daytonu (op.a. kojeg je sam promijenio nasilno, bez potpisa tadašnjih hrvatskih stranaka), čak i prije toga 1994. u Washingtonu kroz Washingtonski sporazum, zatim 1995. kroz Daytonski sporazum, a to je uspostava Bosne i Hercegovine i onaj dio Federacije. Zašto je to tako urađeno? Zašto je hrvatski predsjednik Tuđman tada pristao na Washingtonski zatim Daytonski sporazum je zato što je shvatio da Hrvati žive raštrkano u Bosni i Hercegovini", tvrdi ovaj umirovljeni diplomat.

Famozno Goražde

Iako u Goraždu prema zadnjem popisu živa svega 24 Hrvata, Petrisch zlonamjerno spominje to isto Goražde kao protuargument promjenama u FBiH.

"Dvije trećine njih žive u Hercegovini ili u Zapadnoj Hercegovini, ali u Srednjoj Bosni imamo Hrvate", dodaje on i nastavlja: "Zatim u Posavini ili u Goraždu ima ih nekoliko, ali žive. Kako bi izgledao taj treći entitet, Hrvati bi izgubili kad bi imali taj treći entitet. Ja to znam još iz mog vremena, stavljena je točka na to jer smo shvatili da bi to išlo na štetu Hrvata. Da li želite da pomognete svim Hrvatima i u Federaciji i u RS", pita on.

Građanski princip i "jedan čovjek - jedan glas"

Petrisch se zalaže i za nemogući građanski princip jer znamo što bi u ovoj BiH značio građanski princip.

"Zato je važno da se Bosna i Hercegovina drži principa da imamo građane na prvom mjestu, a zatim da kao građani pripadaju etničkoj zajednici. Vi to možete kombinirati, ali u demokratskom društvu jedan građanin jedan glas, ako su manjine ili manjinske grupe dajete im neke privilegije. Ja zaista vjerujem da daljnja etnička podjela Bosne i Hercegovine neće i ne bi bila dobra za građane ni za Hrvate niti za ostatak Bosne i Hercegovine, to nije put naprijed", rekao je on u razgovoru koji je N1objavila na svojim mrežnim stranicama. Isti možete pogledati večeras u 20:00h na njihovom programu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi