RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

I ove se godine na Bobovcu molilo za Domovinu

Napisano 24.10.2010. 06:23
Bobovac - Molitva

Treba znati kako je Bobovac prethistorijska gradina, kasnoantička utvrda i srednjovjekovni grad. Nalazi se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u općini Vareš. Smješten je na uskom kamenitom grebenu iznad sastavaka Bukovice i Mijakovske rijeke. Gradu se može prići iz dva smjera, i to od Kraljeve Sutjeske i Vareša. U pisanim izvorima prvi put se spominje 1350. godine. Podigao ga je ban Stjepan II. Kotromanić nešto prije prve polovice 14. stoljeća. Bobovac je bio sjedište bosanskih vladara od perioda vladavine bana Stjepana II. Kotromanića, preko svih bosanskih kraljeva i kraljica (Tvrtko I. Kotromanić, Stjepan Dabiša, Jelena Gruba, Stjepan Ostoja, Stjepan Tvrtko II. Tvrtković Stjepan Ostojić, Stjepan Tomaš - muž kraljice Katarine, Stjepan Tomašević) i sve do prestanka bosanske samostalnosti turskim osvajanjem Bosne 1463. godine.

I ove godine u subotu 23. listopada, koja je najbliža subota smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić - koja je umrla u Rimu 25. listopada 1478. -, odazvavši se pozivu Vinka kardinala Puljića brojni vjernici Vrhbosanske nadbiskupije te šarenilo vojnih i policijskih odora ispunili su put od Kraljeve Sutjeske te od Vareša do samoga kraljevskoga grada Bobovca.

Kao i prethodnih godina tako i ove pod vodstvom te temeljem Plana rada i Proračuna za 2010. godinu Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH vjernici-katolici djelatnici Ministarstva obrane BiH i pripadnici Oružanih snaga BiH, policajci na svim razinama Federacije BiH, djelatnici Granične policije (GP), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Sudske policije Vrhovnog suda Federacije BiH i Zatvorske policije Federalnog ministarstva pravde u velikom su broju molitveno pohodili Bobovac. Po prvi puta na Bobovac su predvođenim svojim vojnim kapelanima došli i vojnici iz međunarodnih snaga koji djeluju u Bosni i Hercegovini iz Austrije, Njemačke, Italije i Mađarske. Svoj prilog svojom nazočnošću u povijesnim odorama kao i prošle godine dala je i povijesna postrojba Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada. U tradiciji Duvanjskog kraja i naroda uspomena na njih nikada nije izblijedila.

Ovogodišnjem molitvenom pohodu Bobovcu nazočila je delegacija Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske na čelu s vojnim biskupom mons. Jurajem Jezerinca i lijepim brojem vojnih kapelana te jednim brojem časnika. Nazočio je i lijepi broj hrvatskih dužnosnika općinskih, županijskih, entitskih i državne razine te Ministarstva obrane i Ministarstva sigurnosti BiH. Nazočila je i zamjenica ministra obrane gđa Marina Pendeš te zamjenik predsjednika Zastupničkog doma BiH gosp. Niko Lozančić. Velik broj raznih crkvenih, civilnih, društvenih, političkih, kulturnih i drugih ustanova hrvatskoga naroda kako iz tuzemstva tako i inozemstva bio je na Bobovcu. Svi zajedno molitveno su pohodili Bobovac te su u zajedništvu bili jedno srce i jedno duša. Put preko Kaknja i preko Vareša osiguravali će civilni policajci Kaknja i Vareša te vojni policajci Oružanih snaga BiH. Bili su od pomoći svima koji su odlučili i ove godine poći na Bobovac.

Već u 9,45 sati pripadnici Oružanih snaga BiH u odorama noseći službene zastave zajedno s policajcima i svi koji su se odazvali pozivu Ureda katoličkog dušobrižništva MO BiH, predvođeni Vinkom kardinalom Puljićem, vojnim biskupom mons. Jurajem Jezerincem i vojnim kapelanima OS BiH, krenuli su od rijeke Bukovice prema Bobovcu. Bila je prelijepa slika vidjeti i doživjeti mnoštvo vjernika u vojnim i policijskim odorama koje glasno moli krunicu.

Vrijeme prije i nakon misnog slavlja te za vrijeme ručka bilo je ispunjeno sviranjem Puhačkog orkestra Oružanih snaga BiH. Liturgijsko pjevanje preuzeo je četveroglasni zbor župe Svetih Petra i Pavla iz Tuzle „Juventus Salinarum“, kojega vodi gosp. Zlatko Špoljarić.

Misnom slavlju, uz koncelebraciju i propovijed Vinka kardinala Puljića, ravnatelja Ureda katoličkog dušobrižništva MO BiH mr. vlč. Tome Kneževića, vojnih kapelana OS BiH i lijepog broja svećenika, predsjedao je vojni biskup iz Republike Hrvatske mons. Juraj Jezerinac. U uvodu u misno slavlje kazao je: „Drago mi je što ste mi uzoriti uputili pozive preko ravnatelja Ureda katoličkog dušobrižništva mr. don Tome Kneževića da zajedno s Vama sudjelujem na ovom 7. molitvenom pohodu Bobovcu vjernika-katolika djelatnika MO i pripadnika OS BiH te redarstvenika na svim entitetskim i državnim razinama zajedno s vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije. Ovaj dolazak na ovo povijesno mjesto vraća nas značajnim događajima i likovima bosanskog kraljevstva. Kako se ne sjetiti i misliti u ovom trenutku i na ovom mjestu značajnih povijesnih likova naše povijesti od perioda vladavine bana Stjepana II. Kotromanića preko svih bosanskih kraljeva i kraljica koji su ostavili duboki pečat na ovim prostorima i u hrvatskom narodu. Dok gledamo generale, časnike, dočasnike i vojnike u duhu mislimo na velikane povijesti i osjećamo njihovu blizinu, a koji su branili hrvatski narod na svim prostorima. Kao i svake godine i ovogodišnje hodočašće povjerimo Majci Božjoj da po njoj oživi Crkva i Domovina, da se skupi sve što je rasuto, da se osvijesti sve što je zaboravljeno, da iz vjerne i teško prošlosti izraste vjerna i svjetlija budućnost, kako to stoji u prigodnoj molitvi. U ovu svetu Misu uključimo i sve branitelje koji su se stavili u službu mira i položili svoje živote.“

U svojoj propovijedi uzoriti Vinko kardinal Puljić između ostaloga kazao je kako je ovo zahvala Bogu za ovaj divni dar i ovaj divni dan i to na blagdan sv. Ivana Kapistrana koji je zaštitnik vojnih kapelana. S molitvenom pohodom Vrhbosanske nadbiskupije krenulo se prije devet godina, a od prije sedam godina pridružili su se vojnici i redarstvenici. Svim je stavio kao uzor franjevačku sveticu kraljicu Katarinu u ovim nimalo lakim vremenima. Može nam biti uzor kao majka i kao kraljica koja se nije bojala života, ali i pokazala kako se živi od rada svojih ruku, a što do današnjeg dana prakticiranju i na nju podsjećaju žene ovoga kraja. Sve nazočne pozvao je da nose svoj dio odgovornosti na mjestima svoga života i rada i kao katolici i kao Hrvati. Pripadnosti svoje Katoličkoj Crkva i hrvatskom narodu nemojmo se bojati i stidjeti nego hrabro kročimo naprijed. Učinimo se kako bi nam zajednička domovina Bosna i Hercegovina bila lijepa i sretna zemlja i to zemlja svih njezinih stanovnika, kazao je u svojoj propovijedi Vinko kardinal Puljić.

Kraljica Katarina

Zazive molitve vjernika prilagođenu ovom danu i konkretnim okolnostima življenja Crkve i hrvatskog naroda na ovim prostorima molili su predstavnici Vrhbosanske nadbiskupije te vojnih i policijskih struktura. Nakon popričesne molitve uz predmoljenje kardinala Puljića zajedno su izmolili tradicionalnu Molitvu Gospi za Domovinu.

U svom obraćanju ravnatelj Ureda katoličkog dušobrižništva mr. vlč. Tomo Knežević kazao je kako su, posebno oni koji su u vojnim i policijskim odorama, svjesni svoje osobne i zajedničke odgovornosti za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Pozvao je sve nazočne da u misnom slavlju svojom molitvom i svojom pjesmom izreknu zahvalnost Bogu i svima koji su se pod vodstvom vrhbosanskog nadbiskupa uzoritog Vinka kardinala Puljića ugradili u utemeljenje i postojanje Ureda katoličkog dušobrižništva prvo kao ustanove Vrhbosanske nadbiskupije, zatim Federalnog ministarstva obrane, a nakon toga državnog Ministarstava obrane BiH te mole za skoro proglašenje Vojnog ordinarijata u BiH i imenovanje prvog vojnog biskupa. „Molimo i za sve one koji su nam na tom putu, koji nimalo nije bio lagan, na bilo koji način odmagali i bili prepreka još kvalitetnijoj izgradnji“ kazao je vlč. Knežević.

Prije otpusta poklone Vinku kardinalu Puljiću i vojnom biskupu Jezerincu predali su dvojice kakanjskih umjetnika akademski slikari gosp. Tomo Hrgota i gosp. Nermin Kozle. Kao i dosadašnjih godina Granična policija BiH poklonila je kardinalu sliku rad gosp. Nikice Sabljića graničnog policajca postrojbe Doljani. Vojnom biskupu Jezerincu sudska policija poklonila je sliku „Raspeće u prirodnom drvetu“ rad sudbenog policajca gosp. Roberta Medića iz Mostara.

Prije završnog blagoslova svi nazočni otpjevali su pjesmu zahvale „Tebe Boga hvalimo“ za sve lijepo što su i ove godine doživjeli na Bobovcu. Na kraju je sve kardinal pozvao da i sljedeće godine molitveno pohodimo Bobovac u subotu 22. listopada 2011. godine.

Nakon misnog slavlja svi nazočni pošli su prema rijeci Bukovici podno Bobovca. Za sve nazočne kao i dosadašnjih godina pripadnici Oružanih snaga BiH, uz postavljene šatore i klupe, ponudili su za objed pripremljeni vojnički grah. Misno slavlje s Bobovca izravno su prenosile: Radio postaja Bobovac, Radio postaja Herceg Bosna i Radio postaja Mir Međugorje.

KTABKBiH


Nema komentara

Anketa

Ustavi