RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ignoriraju nas, velik broj je na granici opstanka

Napisano 26.01.2011. 09:22

Vitez - Oboljeli od PTSP-a i logoraši SBŽ-a

Ignoriraju nas, velik broj je na granici opstanka
 
Nemamo ni po kojoj osnovi ravnopravan tretman s ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata, ističu

Vitez je u bio domaćin sastanka predsjednika županijske Udruge oboljelih od posttraumatskog stresa (PTSP) i Hrvatske udruge logoraša Domovinskoga rata u SBŽ-u, Dragana Miškovića i Anđelka Kvesića, s predsjednicima županijskih odbora HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Nikole Lovrinovića i Slavice Josipović. Domaćin je bio Dragan Mišković, a razlozi za organiziranje ovog sastanka su brojni, statusni i materijalni problemi s kojim se susreću članovi ovih udruga već dugi niz godina.

Naime, unatoč brojnim zamolbama, dostavljenim dokumentacijama i nespornim pravima, u županijskom proračunu nas nema, a isto tako je i u svim općinskim proračunima i prema nama se odnose nadležne institucije kao da nas jednostavno nema, kažu predsjednici dviju udruga. A registriranih logoraša u ovoj županiji je 1.200, predsjednik Kvesić je i član Komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području nekadašnje Jugoslavije (REKOM), te blizu 200 oboljelih od PTSP-a. Nemamo ni po kojoj osnovi ravnopravan tretman s ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata, često smo, upravo od njih, ignorirani i omalovažavani, a socijalni i zdravstveni status velikog broja naših članova je vrlo težak, zabrinjavajući, na granici gole egzistencije, kažu Mišković i Kvesić. Mišković je ukazao je kako nisu realizirana obećanja sa sastanka održanog 9. rujna lani u Vitezu, a prije svega obećanje u rješavanju uredskog prostora za ovu županijsku udrugu.

Visoki županijski dužnosnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 ukazali su na probleme s kojim se susreću u formiranju županijskih struktura vlasti. Nikola Lovrinović i Slavica Josipović, nakon formiranja županijske zakonodavne i izvršne vlasti, uvjereni da će u njima predstavnici ovih stranaka biti, prioritetno tražiti rješenja za članstvo ove dvije udruge.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi