RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Inauguraciju Komšića bojkotirali Čović i kardinal Puljić

Napisano 22.11.2018. 23:25

Inauguraciju novoizabranih članova Predsjedništva BiH, srpskog člana Milorada Dodika, bošnjačkog Šefika Džaferovića i bošnjačkim glasovima izabranog hrvatskog člana Željka Komšića, po prvi puta, od kada se održavaju demokratski izbori u BiH, bojkotirali su najviši hrvatski politički ali i crkveni predstavnici.

Naime na svečanosti u Predsjedništvu BiH prilikom polaganja prisege nisu bili nazočni ni bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović niti uzoriti kardinal Vinko Puljić. Dragan Čović, kako se moglo čuti, bio je na službenom putu u Hrvatskoj, ali je više nego očito kako je s ovim činom jasno iskazao svoj politički stav i još jedanput poručio kako ne priznaje izbor Željka Komšića za legalnog i legitimnog predstavnika Hrvata. Kardinal Vinko Puljić jasno je pak kazao kako je pozvan ali da nije mogao doći na inauguraciju čovjeku čiji izbor je zakonski nazvao nepravednim da bi nakon toga doživio uvrede kako je nacionalist i fašist.

Kardinal je bio vrlo konkretan i na pitanje u dnevniku Nove TV kako procjenjujete položaj Hrvata u BiH, osobito u Federaciji, kazavši kako se mamim Daytonom pokazalo da nemamo svi jednaka prava.

-Visoki predstavnici koji su dosad bili ovdje, vjerojatno su mislili da će problem BiH najlakše riješiti s dva naroda pa su nas polako zakonski izgurali iz jednakopravnosti. Sada se moramo složiti i izboriti ta jednaka prava, a vjerujem da će i Europa napokon shvatiti da nas ne može ignorirati. Daytonski kreatori moraju shvatiti da moraju uvažiti naše postojanje. Neka nas žive ne pokopaju, nego istinski uvaže da smo pravni i politički subjekt. Ne navijam ni za jednu stranku, već za narod koji je konstitutivan i u ovoj državi treba jednako pravno postati kreator te države-poručio je kardinal Puljić.

Inače, uoči i tijekom inauguracije diljem BiH, gdje žive Hrvati, polijepljeni su plakati s prekriženim likom Željka Komšića, kojega se uspoređuje s prijeratnim čelnikom jugoslavenske pokrajine Kosova Sejdom Bajramovićem, koji je izabran po volji Beograda, čime se aludira na činjenicu da su Bošnjaci većinski izabrali Komšića za hrvatskog člana državnog vrha. Aktivisti pokreta #SejdoKomsic su na dan inauguracije općine i gradove s hrvatskom većinom od Orašja, Domaljevca, Odžaka, Usore, Žepča, Viteza, Novog Travnika, Kiseljaka, Busovače, Širokog Brijega, Posušja, Mostara i dr. oblijepili plakatima s Komšićevim likom i natpisima “persona non grata”, #SejdoKomsic, “not my president” i dr. Također, osim plakata, grafita, mediji su objavili aktivističke parole i na skulptura znamenitih Hrvata, poput onog na kipovima fra Grge Martića u Kreševu, akademika Josipa Baća u Kiseljaku, književnika Marka Martinovića Cara u Vitezu. Pokret #SejdoKomsic u nekoliko je sati ostvario rekordan doseg na društvenim mrežama, a brojni su Hrvati u BiH svoje profilne fotografije na Facebooku mijenjali u one s natpisima #SejdoKomsic i “Not my president”. Tim činom još jedanput iskazan je jasan protest protiv izbora Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koji je na tu dužnost došao bošnjačkim glasovima, mimo volje i glasova naroda u čije ime će iduće četiri godine obnašati tu dužnost.

Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar, također je prigodnom fotografijom, kako je rekao, obilježio inauguraciju majorizacije budući da se fotografirao s natpisom #SejdoKomsic.

“Radikalni unitaristi i šovinisti okupljeni oko projekta Komšić svoj šovinizam i mržnju, u prvom redu prema Hrvatima, maskiraju i predstavljaju kao borbu za građansku državu”, kazao je Vukoja za Slobodnu Dalmaciju. Prema njegovim riječima, Komšić je samo izvođač radova njihove perverzne i duboko nemoralne politike te simbol izbornog, ustavnog, institucionalnog i političkog nasilja nad Hrvatima u BiH.

“U cijelosti vrijedi analogija između Miloševićevog režima i Sejde Bajramovića s jedne te radikalnih bošnjačkih unitarista, bosanskih šovinista i Željka Komšića s druge strane, stoga pozdravljam i podržavam akciju #SejdoKomsic- izjavio je Vukoja, naglasivši kako Komšić nije izabran nego nametnut te kako je to nametanje i neustavno i nelegalno.

Dok će Milorad Dodik i Šefik Džaferović u Predsjedništvu BiH zastupati interese srpskog, odnosno bošnjačkog naroda, koji su ih na izborima dali povjerenje, Komšić će po vlastitom priznanju zastupati “građane” u tijelu koje je po Ustavu predstavništvo tri naroda i “narod iz kojeg potječe”- koji ga nije izabrao, niti tim činom obvezao da ga zastupa. Novost u Komšićevom istupu je da on prvi put osim građana spominje “narod iz kojeg potječe”, čije će interese navodno zastupati, priznajući time, suprotnoj svojim ranijim tvrdnjama, kako je BiH ne samo država građana, već i naroda. Međutim postavlja se logično pitanje, kako će on zastupati “narod iz kojeg potječe”, kada je interes naroda “iz kojeg potječe” da ga on ne zastupa. Ipak koristeći formulaciju “narod iz kojeg potječe”, a ne “narod kojem pripada” Komšić prvi put, na neizravan način, priznao da on ne samo da nije predstavnik hrvatskog naroda, već nije ni njegov pripadnik, nego tek netko tko “potječe” iz tog naroda.

Također, u svom obraćanju na inauguraciji Komšić se nije osvrnuo na činjenicu kako ga je većina općina i županija gdje žive Hrvati proglasilo nepoželjnom osobom, već je u ranijim medijskim istupima poručio kako je to glupost i da će on dolaziti na Široki Brijeg i zaprijetio kako za svaki projekt iz inozemstva koji bi bio na korist općinama on u Predsjedništvu BIH mora dignuti ruku.

Komentirajući ovaj Komšićev istup i svojevrsne prijetnje kako bi mogao zaustaviti projekte iz pojedinih lokalnih zajednica, načelnik Općine Posušje Branko Bago za Slobodnu Dalmaciju je samo kratko poručio kako je ovaj narod prošao i gora vremena pa tako će preživjeti i Komšića te da su, što se njega kao načelnika tiče, za Komšića vrata u Posušju zatvorena i da nikada neće službeno biti primljen ako ikada i dođe u posjet.


Nema komentara

Anketa

Ustavi