RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Investicija 9 milijuna KM: U Orašju počinje gradnja Odgojno-popravnog doma

Napisano 09.03.2010. 22:18
orasje

U svibnju prošle godine kao prijelazno rješenje do izgradnje novog, otvoren je privremeni odjel odgojno-popravnog doma za maloljetnike pri Kazneno-popravnom zavodu Tuzla čiji je kapacitet 20 mjesta. U travnju ove godine trebala bi početi izgradnja odgojno-popravnog doma za maloljetnike u Orašju.

“Već je izdvojeno 2,7 milijuna KM za izgradnju odgojno-popravnog doma u Orašju što je sasvim dovoljno za početne radove. Pripremni radovi odnosno sondiranje zemljišta i ograđivanje parcele su već u tijeku. Još uvijek se čeka građevinska dozvola od Općine ali, dobili smo čvrsta obećanja načelnika Općine Orašje da će i to ubrzo biti završeno tako da bi se tijekom travnja odnosno početkom građevinske sezone trebalo početi s gradnjom odgojno-popravnog doma ”, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Entoni Šeperić, portparol Federalnog ministarstva pravosuđa.

Prema njegovim riječima odgojno-popravni dom imat će kapacitet od 50 mjesta s mogućnošću proširenja, a izgradnja cijelog objekta, prema procjenama, mogla bi koštati oko devet milijuna KM.

“Dom će osim smještajnih kapaciteta imati učionice, športske terene, prostorije za slobodne aktivnosti, za radnu terapiju, bazen…, bit će osmišljen program za maloljetne prijestupnike odnosno u domu će biti zaposlen kadar različitog profila, od sociologa, psihologa, odgajatelja do prosvjetnih radnika kako bi maloljetnike što uspješnije rehabilitirali”, pojasnio je Šeperić, dodajući da će objekat biti urađen po visokim normama i propisima Europske unije, kako kada BiH uđe u Europsku uniju, ne bi opet morali nešto mijenjati.

U odgojno-popravni dom će, prema riječima Šeperića, biti smješteni maloljetnici kojima je izrečena mjera upućivanja u odgojno-popravni dom.

“Naravno da maloljetnik koji je počinio ubojstvo i osuđen je na kaznu maloljetničkog zatvora ne može biti smješten u odgojno-popravni dom. Za takve maloljetnike u Kazneno-popravnom zavodu Zenica postoji odjel gdje izdržavaju zatvorsku kaznu”, pojasnio je Šeperić, naglašavajući da kantoni moraju poraditi i na disciplinskim centrima.

Naime, diciplinski centri poput Zavoda za mušku djecu i omladinu Hum, prema riječima Šeperića, bi trebali intezivnije raditi s maloljetnicima kako oni uopće ne bi došli do odgojno-popravnog doma.

“Maloljetnici koji dođu do odgojno-popravnog doma su već izvršitelji težih krivičnih djela ili su višestruki povratnici u činjenju krivičnih djela, zato je nužno da disciplinski centri s prijestupnicima koji su počinili lakša krivična djela intenzivno rade kako ne bi uopće došlo do toga da počine teže krivično djelo. Naglasak treba biti na prevenciji, a ne na sankcioniranju”, kazao je Šeperić.

On je dodao da iako je u Tuzli otvoren privremeni odjel odgojno-popravnog doma, do osnivanja Doma u Orašju, te iako je Federalno ministarstvo pravosuđa o tome obavijestilo sve nadležne sudove u FBiH, trenutno se u ovom Domu nalazi samo osam maloljetnika iako je kapacitet 20.

Inače, na području FBiH, prema podacima Federalne uprave policije, tijekom 2009. godine zbog različitih krivičnih djela nadležnim tužiteljstvima prijavljena su 1.344 maloljetnika.

Maloljetnici se, kako navode iz Federalne uprave policije, pojavljuju kao prijestupnici u području zloupotrebe droga, te krivičnih djela razbojništva, silovanja, teških krađa u poslovne prostore, automobile, stanove i drugo.

“Međutim, nije više naglasak na broju krivčnih djela koje počine maloljetnici već na brutalnosti u počinjenju krivičnih djela”, kazao je na kraju razgovoru Šeperić, dodajući da se u rješavanje ovog problema treba uključiti cijelo društvo.

 

(Sarajevo-x.com)


Nema komentara

Anketa

Ustavi